latinica  ћирилица
27/06/2017 |  19:22 | Autor: RTRS

Istočna alternativa: Nema odustajanja od podizanja spomen-obilježja Čurkinu

Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske poručuje da ni po koju cijenu neće odustati od postavljanja spomen-obilježja preminulom ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Ivanoviču Čurkinu 8.jula u Srebrenici.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

Iz Udruženja su ovu poruku uputili reagujući na uvrede i optužbe, koje su na račun ovog udruženja, Republike Srpske, srpskog naroda i načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića, na pojedinim portalima i društvenim mrežama, iznijeli bivši načelnik opštine Ćamil Duraković i bošnjačka udruženja.

Predsjednik Udruženja "Istočna alternativa" Vojin Pavlović kaže da bi im bilo bolje da prisustvuju postavljanju obilježja i odaju počast ruskom ambasadoru.

"Pitamo bošnjačkog `propalog, razmaženog, pa odbačenog` političara Durakovića da li je ikada, dok je obavljao dužnost načelnika opštine, posjetio neko srpsko stratište i poklonio se srpskim žrtvama i da li je priznao ijedan zločin počinjen nad Srbima u srednjem Podrinju od 1992. do 1995. godine", navodi Pavlović.

On ocjenjuje da je Duraković "izvor zla i laži" i da bi mu bilo bolje da se ne oglašava.

"Zbog njegovih laži i licemjerstva moglo je doći do sukoba između BiH i Srbije nakon organizovanog pokušaja ubistva tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića u Potočarima", kaže Pavlović.

Prema njegovim riječima, bošnjačka udruženja, koja se predstavljaju kao majke Srebrenice, zloupotrebljavaju mrtve i takvim postupcima i odnosom onemogućavaju proces pomirenja, izgradnje mira i povjerenja na ovom prostoru.

Pavlović poručuje tim udruženjima da se ugledaju na srpske majke, koje su izgubile djecu, ali ne izražavaju mržnju.

"Dobro bi bilo da predstavnici tih bošnjačkih udruženja 8. jula dođu i odaju poštu Čurkinu, koji je svojim odlučnim potezom spriječio ponovne sukobe u BiH, ukoliko su svjesni značaja mira i sprečavanja donošenja sramne britanske jednostrane rezolucije o Srebrenici, koja bi produbila razdor na ovom području", smatra Pavlović.

On poziva ta udruženja da prestanu da vrše pritisak i vrijeđaju načelnika srebreničke opštine.

"Izgleda da je njihova namjera da izazovu reakciju, koja će dovesti do uklanjanja velikog broja bespravno podignutih bošnjačkih spomen-obilježja pored puteva u srebreničkoj opštini, na kojima su uvredljivi natpisi i lažne optužbe o srpskoj genocidnosti", upozorava Pavlović.

"Istočna alternativa" pozdravlja čin predsjednika Republike Srpske, koji je danas posthumno odlikovao ruskog diplomatu Vitalija Čurkina Ordenom zastave Republike Srpske i srebrenim vijencem.

Izvor: Srna