latinica  ћирилица
28/06/2017 |  10:11 | Autor: RTRS

Krešić: Islamski kapital dobrodošao u BiH

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Mijo Krešić izjavio je da je islamski kapital dobrodošao u BiH, ali da mora biti predmet opservacije i nadzora agencija za sprovođenje zakona ako mu je porijeklo nepoznato i ako je stigao sumnjivim tokovima.
Mijo Krešić - Foto: SRNA
Mijo KrešićFoto: SRNA

Krešić je rekao da se na to niko ozbiljno nije fokusirao.

- Ne postoje nikakve ozbiljne istrage koje se sprovode, niti pokušaji da bude utvrđeno porijeklo novca ili da se konstatuje da je novac "čist" - naveo je Krešić za "Glas Srpske".

On je istakao da niko ne zna sa sigurnošću koliko je fiktivnih firmi osnovano u BiH i koliko je novca bez jasnog porijekla.

Krešić je naglasio da postoje i humanitarne organizacije koje su dobijale znatan novac bez logičnog objašnjenja, te da i ova oblast mora biti predmet opservacija na svim nivoima.

On kaže da se ne koristi sav kapital koji je ušao u BiH u terorističke ili kriminalne svrhe, ali da je činjenica da su određene aktivnosti povezane sa terorizmom i njegovim finansiranjem.

- Da bismo se kvalitetno borili protiv "pranja novca" i finansiranja terorističkih aktivnosti, agencije za sprovođenje zakona moraju se tijesno povezati ne samo sa bankarskim, nego i ukupnim finansijskim sektorom u BiH - dodao je Krešić.

On je rekao da su ranije ignorisani teroristički napadi u BiH, ali kada je to postalo nesnošnjivo, svi su se uključili i prihvatili da je riječ o realnosti.

- Krenuli smo sa ozbiljnijim potezima, međutim, to još nije dovoljno da bi stvari krenule pravim smjerom - naveo je Krešić.

Govoreći o dodjeli državljanstava stranim ratnicima koji su učestvovali u posljednjem ratu u BiH, Krešić je istakao da je posljedica toga činjenica da je BiH u fokusu stranih institucija kada je riječ o finansiranju terorističkih i drugih sumnjivih aktivnosti, te pranju novca.

Izvor: SRNA