latinica  ћирилица
29/06/2017 |  11:25 ⇒ 13:59 | Autor: RTRS

Branku Brđaninu Bajoviću uručena "Vidovdanska povelja"

Književniku Branku Brđaninu Bajoviću na Sokocu je uručena "Vidovdanska povelja 2017" za ukupno književno stvaralaštvo i veliki doprinos razvoju srpskog književnog izraza.
Branko Brđanin Bajović - Foto: SRNA
Branko Brđanin BajovićFoto: SRNA

Brđanin, kojem je priznanje uručeno sinoć u okviru 25. "Vidovdanskih pjesničkih susreta", rekao je da je za autora svaka nagrada važna zbog toga što skrene pažnju na djelo, ali i da piscu godi činjenica da su neki ljudi prepoznali njegov rad.

"`Vidovdanska povelja` za mene je posebno vrijedna jer je značaj tog dana i datuma nesporan", naveo je Brđanin.

Brđaninu je povelju uručio zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić.

"Njegovanjem klice i oplemenjavanjem junaštva, učinićemo mnogo za Srbe, narod i srpsku budućnost", istakao je Vučetić.

U "Slovu o laureatu" ovogodišnjih "Vidovdanskih pjesničkih susreta" književnik Vladimir Јagličić istakao je da kada govori o Brđaninu mora da se pomene nacionalno krilo srpske književnosti.

"On mu prirodno pripada, kao što plod pripada drvetu na kojem je uzrio i sa kojeg će biti ubran", istakao je Јagličić.

Sokolački književnik Milanko Borovčanin Romsok govorio je i o dvadesetpetogodišnjem trajanju "Vidovdanskih pjesničkih susreta", njihovom nastanku u ratnim uslovima i značaju okupljanja velikih književnih imena o Vidovdanu na Romaniji.

On je najavio da će biti pripremljena antologija "Vidovdanskih pjesničkih susreta", koja će, ako to materijalne mogućnosti Književnog kluba "Romanija" dozvole, biti štampana do narednog Vidovdana.

U porti Hrama Romanijske Lazarice svoje stihove govorili su pjesnici Vladimir Јagličić iz Kragujevca, Danilo Јokanović i Rajko Lukač iz Beograda, Milenko Јevđević iz Banjaluke, Slobodan Јović iz Lopara i nagrađeni Branko Brđanin Bajović.

Branko Brđanin Bajović rođen je u Sarajevu 31. marta 1956. godine. Poeziju, prozu i drame objavljuje od 1974. godine, uz mnoštvo nagrada za književno, dramsko i radiofonsko stvaralaštvo. Autor je sedam zbirki poezije, više knjiga proze, publicističkih knjiga, te dva romana.

Član je Udruženja književnika Srpske, Udruženja književnika Srbije, Dramskih umjetnika Republike Srpske i Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Organizator "Vidovdanskih pjesničkih susreta" na Sokocu su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - podružnica Sokolac, Književni klub "Romanija" i Crkvena opština Sokolac, a pokrovitelji grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac.

Izvor: Srna