latinica  ћирилица
29/06/2017 |  12:02 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Početak izgradnje mosta na Savi do kraja 2018. godine (VIDEO)

Gradnja mosta na Savi trebalo bi da počne do kraja naredne godine, rečeno je nakon sastanka delegacija Republike Srpske, BiH i Hrvatske, u Gradišci. Dogovoreno je da tender bude raspisan na proljeće.
Gradiška - sastanak delegacija Republike Srpske, BiH i Hrvatske u vezi sa gradnjom mosta na rijeci Savi kod Gradiške - Foto: SRNA
Gradiška - sastanak delegacija Republike Srpske, BiH i Hrvatske u vezi sa gradnjom mosta na rijeci Savi kod GradiškeFoto: SRNA

Srpska i BiH ispunile su sve uslove. Obezbijedili su polovinu , od potrebnih 64 miliona evra, ekološku dozvolu i dali saglasnost za izdavanje građevinske dozvole.

- Imamo uvjeravanja sa hrvatske strane da će najvjerovatnije građevinska dozovola biti završena do proljeća iduće godine tako da nam je to zadovoljstvo, ali u međuvremenu smo dogovorili da se formira radna grupa koja bi radila na izradi tenderske dokumentacije - istakao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Hrvatska će 85 odsto novca za gradnju mosta obezbijediti iz fondova Evropske unije.

- Što se tiče same spremnosti Hrvatske vlade i želje i volje da se ovaj projekt što prije realizuje mi smo kroz program četverogodišnjeg građenja cesta stavili najveći prioritet na ovaj projekat - naglasio je Državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i komunikacija Hrvatske Tomislav Mihotić.


Izgradnja novog mosta na Savi od velikog je interesa i za opštinu Gradiška. 

- Mi smo planirali jednu poslovnu zonu koja bi se prema našim planovima trebala prostirati na oko 370 hektara i mi ćemo zajedno kako se most bude gradio i rastao gledati da se ta poslovna zona gradi i raste paralelno sa izgradnjom mosta - rekao je zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić.

Osim polovine sredstava za gradnju mosta, Hrvatska treba da obezbijedi i 40 miliona evra za pristupne saobraćajnice, koje će most na Savi povezati za auto putem Zagreb-Beograd.