latinica  ћирилица
29/06/2017 |  12:09 ⇒ 15:15 | Autor: RTRS

Gluhaković: Zdravstveni turizam jedan od ključnih aduta Srpske

Zdravstveni turizam i iskorištavanje banjskih kapaciteta jedan je od ključnih aduta koje Republika Srpska može ponuditi stranim turistima, izjavio je danas ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković, koji u Beogradu učestvuje na konferenciji "Održivi razvoj turizma u Dunavskom regionu".
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković - Foto: SRNA
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag GluhakovićFoto: SRNA

On je istakao da je učešće na ovoj konferenciji izuzetno značajno za Republiku Srpsku jer može da sagleda šta drugi nude i da nadogradi svoju ponudu i postane konkurentnija.

"Dobro je da smo na konferenciji, da vidimo kako upakovati taj turistički proizvod. Ovdje su predstavnici mnogih dalekih zemalja i čast nam je biti u Beogradu i predstaviti šta Srpska ima", rekao je Gluhaković novinarima.

On je naveo da je mapa zdravstvenog turizma u Republici Srpskoj izuzetno bogata i da su banje "Vrućica", "Mlječanica" i "Slatina" već odavno poznate i van granica Srpske.

"Razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Srbije o mogućnosti da i Banja `Kulaši`, koja je izuzetno efikasna u liječenju kožnih oboljenja, bude poznata na tržištu Srbije. Višegradska Banja `Vilina vlas` se sve više afirmiše, kao i Banja `Dvorovi` kod Bijeljine, čiji su termalni izvori istog sastava i kvaliteta kao u banjama Mađarske", rekao je Gluhaković.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Beograd, kao domaćin konferencije, ima cilj da iskoristi svoje mogućnosti i animira zemlje susjede da iskoriste potencijale Dunava.

On je istakao da bi Dunav danas, kao Rajna u prošlosti, mogao da postane simbol pomirenja naroda na ovim prostorima - da dovede do uklanjanja barijera i eliminisanje predsrasuda koje postoje među narodima.

"Dunav povezuje 10 zemalja i oko 128 miliona ljudi. Samo jedan odmor na rijeci značio bi cijeli region preplavljen turistima", rekao je Ljajić.

Izvor: SRNA