latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:11 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

Čović: Do kraja godine riješiti promjene izbornog zakonodavstva

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da promjene izbornog zakonodavstva moraju biti riješene do kraja ove, predizborne godine, i da je svaki prijedlog koji Hrvatima omogućava da sami biraju svoje predstavnike, kao i Bošnjaci i Srbi, prihvatljiv za HNS.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

- Ako se to ne riješi, bošnjačka strana u Federaciji opet će pokušati da podijeli hrvatsko izborno tijelo obavještajnim i poluobavještajnim igrama, te političkim marketingom - rekao je Čović i izrazio uvjerenje da će zakon ipak biti izmijenjen prije izbora 2018. godine.

Čović vjeruje da će početkom jula dobiti odgovor Ustavnog suda na zahtjev za zaštitu nacionalnog interesa bošnjačke strane.

- To bi značilo da u devetom i desetom mjesecu moramo napraviti politički pritisak među strankama koje slično razmišljaju o izbornom zakonodavstvu - naveo je Čović za "Naša TV" i istakao da postoje oni koji su htjeli da stvore nervozu i pritisak, kako bi oni dalje birali predstavnike Hrvata u Domu naroda i za Predsjedništvo BiH.

Čović, koji u julu preuzima predsjedavanje Predsjedništvom BiH, istakao je da će odmah po preuzimanju predsjedavanja inicirati sastanke sa liderima na nivou BiH zbog blokade institucija na federalnom i nivou BiH, a zbog nepostojanja većine.

- Postoji politički prostor koji je potpuno zanemaren u posljednjih 10 do 15 mjeseci. Iz toga se rodila ova politička kriza koja se pretvorila u parlamentarnu, i na nivou BiH, i na nivou FBiH - naglasio je Čović.

Sve izraženije naseljavanje Arapa u BiH, Čović smatra dijelom muslimanske demografske strategije.

- Zato pričam o demografskoj strategiji Hrvata. Tako i drugi pričaju o demografskoj strategiji muslimana na ovim prostorima - rekao je Čović i dodao da je BiH potrebna jasna demografska strategija ili, još konkretnije, demografska strategija među Hrvatima u svijetu.

Izvor: SRNA