latinica  ћирилица
29/06/2017 |  13:35 ⇒ 16:46 | Autor: RTRS

Majkićeva napustila sjednicu Odbora za bezbjednost

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majić, iz SNSD - a, napustila je danas sjednicu ovog tijela izražavajući nezadovoljstvo ne samo, kako kaže, površnim radom Komisije nego, posebno, ignorantskim odnosom izvršne vlasti na nivou BiH prema zakonodavnoj.

Majkićevoj je, kako je istakla, posebno zasmetao način na koji je Komisija trebalo da razmatra Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, ali i inicijativa poslanika SDP-a Denisa Bećirovića u vezi sa donošenjem strategije nacionalne bezbjednosti u BiH, koju je Komisija prethodno odbacila.

Ona je ocijenila da strašno to što izvršna vlast u BiH, ne samo što je loše uradila Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH, već i to što na sjednice nadležnih komisija ne dolaze predstavnici Savjeta ministara BiH, koji na taj način pokazuju da im je sasvim nevažno šta će parlament reći. Ona je naglasila da je zabrinjavajuća i praksa vlasti na nivou BiH da ignorišu inicijative, stavove i preporuke vlasti sa entitetskog nivoa, posebno iz Republike Srpske. Majkićeva je skrenula pažnju na činjenicu da je Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost, bez kvoruma, danas razmatrala i dvije odluke Predsjedništva BiH koje su bile pod oznakom "strogo povjerljivo".

Uprkos njenom protivljenju, članovi Komisije za odbranu i bezbjednost usvojili su danas pomenuti Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH.

Taj izvještaj sadrži izvještaje Ministarstva odbrane i Ministarstva bezbjednosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu BiH, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za policijsku podršku, Agencije za školovanje i stručno usavršavanje, Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva civilnih poslova i Regulatorne agencija za radijacijsku i nuklearnu bezbjednost.

Usvojen je i Izvještaj o radu Službe za poslove sa strancima za 2016. godinu, dok je Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2016. godinu skinut sa dnevnog reda zbog odsustva predlagača.

Izvor: SRNA