latinica  ћирилица
29/06/2017 |  14:13 | Autor: RTRS

Železnjak: Narod Srbije i regiona da se izjasni o vojnim pitanjima

Poslanik ruske Dume Sergej Železnjak ocijenio je da je važno da se narodu Srbije i regiona pruži prilika da se izjasne o važnim pitanjima, naročito vojnim.
Sergej Železnjak          (Foto:Dmitry Rozhkov / Wikipedia) -
Sergej Železnjak (Foto:Dmitry Rozhkov / Wikipedia)

Železnjak je, govoreći na konferenciji "Nova međunarodna realnost – izazovi i perspektive" u Beogradu, poručio da je značajno razvijanje koncepcije koja podrazumijeva vojnu neutralnost balkanskih zemalja.

On je istakao kao pozitivno to što Srbija želi vojnu neutralnost, bez obzira na pritiske koje trpi, prenose beogradski mediji.

- U savremenom svijetu nema mnogo suverenih zemalja. Činjenica da Srbija uspjeva da održi suverenost govori koliko je odmjerena i pametna politika koja se vodi u Srbiji - naglasio je Železnjak.

On kaže da bi pitanja koja se tiču Balkana trebalo da budu razmatrana na Balkanu, a ne u Vašingtonu, Briselu ili Moskvi.

- Odluke treba da donose same balkanske zemlje, da se tako poštuje njihov suverenitet. Važno je da se narodu pruži prilika da se izjasni o značajnim pitanjima, naročito vojnim. Vidimo da Crna Gora želi da izbjegne referendum kada je riječ o NATO-u, ali ako govorimo o demokratskim zemljama, onda, svakako, pitanja koja presudno utiču na zemlju moraju da budu rješavana na nivou naroda, a ne elita - rekao je Železnjak.

On je konstatovao da je ključni problem nestabilnosti regiona taj što još nije definisana ocjena vojnih aktivnosti na teritoriji Balkana krajem 20. vijeka i naglasio da projekti, poput "velike Albanije" ne smiju da se "podgrijavaju" jer dovode do stvaranja novih problema.

- Zadatak svih odgovornih političara je da se održava mir i da se ne pokreću napetosti u regionu. Neodgovoran odnos prema istorijskim događajima, poput Prvog i Drugog svjetskog rata, mogu dovesti do nove bijede koja bi obuhvatila cijeli svijet, bez izuzetaka. Zato je važno da na Balkanu bude mir i da se podržava politika mira, pomirenja, tolerancije i etničke i nacionalne raznolikosti - naveo je Železnjak.

On je dodao da je borba protiv terorizma prioritet i da se tu sva ideološka neslaganja ostavljaju po strani.

- Teroristima je svejedno kakvo je uređenje, kakve su partije u zemlji. Oni žele da unište svaku zemlju jer su protiv civilizacije koju svi mi predstavljamo. Pitanja koja se tiču pretpostavke prijetnje terorizmom moraju trenutno da se dostave svim zemljama koje mogu biti ugrožene. U savremenom svijetu veoma je čudno misliti da možete sebi da omogućite bezbjednost na račun drugih. Bezbjednost može biti samo zajednička - istakao je Železnjak.

Bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič rekao je da je sada trenutak da se podstakne saradnja EU sa zapadnim Balkanom jer jedino to može dovesti do razvoja regiona.

- Mislim da, jednom kada postignete da se Balkan prihvata, kao na primjer Skandinavija, tu nema negativne konotacije, ali potrebno je da to bude evropski Balkan. Važno je da uspostavimo ista pravila i načine na koje postupamo jedni prema drugima - kaže Petrič.

Izvor: SRNA