latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:21 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Banjac na Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac govorio je kao predstavnik parlamenta Srpske u Rimu na Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja o položaju pravoslavnih Srba na Balkanu, a u raspravi je ocijenjeno da kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca nije dobra za pomirenje i suživot.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

U okviru teme o položaju Srba na Balkanu, na skupu u kojem učestvuju i predstavnici Srba iz Hrvatske i Crne Gore, bilo je riječi o postupku kanonizacije kardinala Stepinca.

"Učesnici rasprave su naglasili da čitav taj postupak nije dobar za pomirenje i suživot na prostorima bivše Јugoslavije, pogotovo kada se uzmu u obzir stradanja kroz koja je u prošlosti prolazio srpski narod", saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Akcenat je stavljen na golgotu koja je počinjena nad Srbima u toku Drugog svjetskog rata i za vrijeme postojanja Nezavisne Države Hrvatske.

Banjac je predstavnik Narodne skupštine Srpske na Interparlamentarnoj skupština pravoslavlja, koja zasjeda u Rimu u zgradi italijanskog parlamenta.

Interparlamentarna skupština juče je izabrala Banjca za člana Komiteta za pravna pitanja i Komiteta za spoljnu saradnju tog tijela.

"Čast mi je i zadovoljstvo što sam izabran za člana Komiteta za pravna pitanja i Komiteta za spoljnu saradnju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja kao predstavnik Republike Srpske", rekao je Banjac.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja zasjeda od 25. do 30. juna u Rimu.

Izvor: Srna