latinica  ћирилица
29/06/2017 |  16:21 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Radnici "Šuma Srpske" odustali od štrajka (VIDEO)

Otkazan je, za sutra najavljen, protest radnika "Šuma Srpske", jer su direktor i Nadzorni odbor ispunili zahtjeve zaposlenih, potvrdio je predsjednik Јedinstvene udružene sindikalne organizacije "Šuma" Dušan Marković.
Šume RS - Foto: RTRS
Šume RSFoto: RTRS

Radnici su dobili i garancije Nadzornog odbora da neće biti umanjivanja ličnih primanja po osnovu minulog rada, toplog obroka, regresa i prevoza, što je bilo predviđeno Pravilnikom o radu.

Potpredsjednik Јedinstvene udružene sindikalne organizacije ЈP "Šume Republike Srpske" Slavica Elez, potvrdila je Srni da su odustali od najavljenog protestnog okupljanja.

"Protest zakazan za sutra neće biti održan, jer je generalni direktor `Šuma Srpske` Risto Marić pod pritiskom članova Јedinstvenog sindikata preduzeća odustao od namjere da umanji primanja radnika od 100 do 150 KM, kako je bilo predviđeno novim Pravilnikom o radu", rekla je Elezova.

Ona je navela da je to jedan od ispunjenih zahtjeva.

Sindikalci tvrde da je direktor bio u obavezi da pozove predstavnike Јedinstvene udružene sindikalne organizacije da se o svemu dogovore, i da se o tom dogovoru oglase posle sastanka.

"Proteste nismo odgodili sve dok od predsjednika Nadzornog odbora preduzeća Biljane Marković nismo dobili čvrstu garanciju da su članovi Nadzornog odbora i ona kao predsjednik saglasni i da je tačno da su stavove usaglasili sa Upravom Јavnog preduzeća "Šume Republike Srpske", pojasnila je Elezova.

Ona je dodala da je zahtjev sindikata, koji se odnosio na primjedbe o nezakonitom utvrđivanju reprezentativnosti ove organizacije, ostavljen da ga rješavaju nadležne institucije, jer su im primanja radnika i njihov interes prioritetniji.

Izvor: RTRS, SRNA