latinica  ћирилица
29/06/2017 |  18:04 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Brod: Postavljen kamen temeljac za Fabriku metalnih elemanata u medicinskoj opremi (VIDEO)

U Močilama je postavljen kamen temeljac za Fabriku metalnih elemanata u medicinskoj opremi.
Brod: Polaganje kament temeljca za fabriku - Foto: RTRS
Brod: Polaganje kament temeljca za fabrikuFoto: RTRS

U početku će zapošljavati 25 radnika. Gradnja austrijske fabrike, sa opremom vrijedne tri miliona maraka, počeće u ponedejljak. Proizvodnja bi trebalo da bude pokrenuta od Nove godine.

Vijest da će od naredne godine spisak sa biroa rada biti manji za 25-oro, najviše je obradovala Brođane.

Glavni inicijator i posrednik između brodske opštine i preduzeća Anton Par iz Graca, specijalizovano za metalnu proizvodnju i elektroniku, je Ivan Tolj, župnik iz Močila.

- Sad konačno možemo reći, evo uspjeli smo, i nadamo se da je ovo mali korak na malo dužem putu - rekao je župnik RKC iz Močila Ivan Tolj.

Osim Rafinerije nafte sa hiljadu zaposlenih, u Brodu je ovo peto preduzeće sa stranim kapitalom.

- Cilj naše opštine je svakako da se stvaraju povoljni uslovi da što više imamo ulagača i investitora, koji će da osnuju uslužno- proizvodne kapacitete - naglasio je načelnik Broda Ilija Јovičić.

Gradnja hale od dvije hiljade metara kvadratnih, vrijedne 1,1 milion maraka, počinje u ponedjeljak. U novembru bi trebalo da bude završena, a preduzeće da počne da radi u januaru. 

- Ali moramo naglasiti da je to samo prvi dio, sve je predviđeno da se proširi i doradi - izjavio je direktor Anton Par Grac Јohanes Mernštajner.

Potpredsjednik Srpske iz reda hravatskog naroda Јosip Јerković ističe da je ovo primjer šta je sve moguće kada se udruže ekonomija i ljubav prema svom kraju. 

- Spriječiće odlazak ljudi, opstanak ljudi na ovom prostoru kao i povratak onih koji su iselili prije, s tim da imaju otvorena radna mjesta - dodao je Јerković.

Fabrika će prema programu vlasnika iz Graca, kasnije zaposliti još 50 radnika metalne i elektro struke.