latinica  ћирилица
29/06/2017 |  18:56 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Prijava Bosića protiv Majkićeve - komisija se ni danas nije izjašnjavala (VIDEO)

O prijavi za kršenje kodeksa koji je protiv poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanke Majkić podnio zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Mladen Bosić, Zajednička komisija za ljudska prava parlamenta BiH ni danas se nije izjašnjavala.
Sarajevo - Parlament BiH - Foto: RTRS
Sarajevo - Parlament BiHFoto: RTRS

Saslušan je Slaviša Raković, Bosićev savjetnik, koji je ponovio navode sadržane u prijavi. Majkićeva je spremna Bosiću uputiti izvinjenje, no tek kada se ustanovi ko je od poslanika SDS-a likovao nakn pada akciza. Stoga je zatražila saslušanje poslanika SBB-a Damura Arnauta, čije je riječi u emisiji Aspekt i citirala. Bosić kaže, za izvinjenje je kasno!

U stenogramu sa zasjedanja Predstavničkog doma BiH zapisane su Arnautove riječi: „Dodik je gotov. Neće biti plata i penzija. Ha, ha ha...", kojima je u direktnoj replici Bosiću prenosio riječi nekog od SDS-ovih poslanika izrečene nakon sjednice na kojoj je pao zakon o akcizama. Dušanka Majkić spremna je da prihvati da ih je ishitreno pripisala Bosiću, jer je, kaže izostala njegova reakcija na Arnautovo izlaganje. No nije spremna da pređe preko činjenice da to jeste rekao neko od poslanika SDS-a.

- Kao čovjek sam spremna da se izvinim, ako on to nije rekao, ali to su strašne riječi. Hoću da znam ko je vinovnik te sreće i zadovoljstva što neće biti penzija - kaže poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Dušanka Majkić.

Bosić tvrdi, radi se o pokušaku političkog ubistva. Izvinjenje bi kaže, do danas prihvatio, ali nakon današnje rasprave je kasno.

- Sad sam postao svjestan da sam bio naivan misleći da je Majkić pogrešno čula Arnauta, pa dodala moje ime bez ikakve namjere. Poslije današnje rasprave svjestan sam o pokušaju namjerne diskvalifikacije - izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić.

I Majkićeva i Bosić uvjereni su da je presudno Arnautovo svjedočenje. Da li će poslanik SBB-a ponoviti ono što već jeste rekao javnosti.

- Dodik je gotov, neće moći ni plate ni penzije isplatiti, ha, ha, ha, to se odnosi na kolege, ali ja ne vidim razliku da li je to rekao Bosić ili neko iz njegove stranke - izjavio je Arnaut.

Hoće li članovi Zajedničke komisije za ljudska prava parlamenta BiH uočiti razliku, vidjećemo. No, predsjedavajući ove komisije Borislav Bojić iz SDS-a nije uočio razliku između prijave za povredu kodeksa i izjave predsjedavajućeg Predstavničkog doma Šefika DŽaferovića u kojoj traži da se Komisija izjasni o napuštanju sjednica bez saglasnosti članova Kolegijuma. Prepoznajući da DŽaferović očekuje disciplinovanje Klub SDSD-a iz ovog Kluba poručuju da je to njihovo demokratsko pravo na kome će istrajavati dok DŽaferović presjedava.