latinica  ћирилица
11/07/2017 |  11:14 ⇒ 11:15 | Autor: RTRS

Zaustaviti diskriminaciju Srba u HNK

Koordinacija srpskih udruženja Mostara pozvala je OHR, OEBS, Ombudsman za ljudska prava, te predstavnike srpskog naroda na svim nivoima vlasti da preduzmu mjere zbog grubog kršenja prava srpskog naroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.
Mostar (Foto: Marin Јurica) -
Mostar (Foto: Marin Јurica)

Iz Koordinacije upozoravaju da je najnoviji primjer kršenja prava prijem policajaca u MUP-u HNK pri čemu su Srbi grubo diskriminisani.

"Grubo se krše prava srpskog naroda prilikom zapošljavanja u institucijama HNK i Grada Mostara. Na posljednjem konkursu u MUP-u HNK od 70 kandidata za policajca prošlo je tek troje Srba, iako u kantonalnom MUP-u po važećim zakonskim propisima nedostaje najviše Srba u odnosu na trenutni broj zaposlenih", podsjećaju iz Koordinacije.

Kada je riječ o mlađim inspektorima, dodaje se, od njih pet nije prošao nijedan Srbin, a po važećim zakonskim propisima ovdje je još nepovoljnija situacija za srpski narod.

Iz ovog udruženja dodaju da je u ovom slučaju sporno i imenovanje policijskog odbora u HNK, koji je formiran na zakonski nelegalan način i kršenjem procedura kantonalne Vlade i koji je izvršio diskriminaciju kandidata iz reda srpskog naroda na nedavnom konkursu za prijem policajaca i mlađih inspektora u MUP.

Iz Koordinacije navode da je na sceni i stalna politika diskriminacije Srba koju sprovode HDZ i SDA.

"Koliko je ta politika i ovaj put bila umiješana u odlučivanju prilikom izbora kandidata nije nam poznato, ali je skandalozno da su se svi grubo poigrali sa srpskim narodom i da su na osnovu nacionalne pripadnosti diskriminisali kandidate iz reda srpskog naroda", ističu iz Koordinacije srpskih udruženja.

Oni napominju da je na konkursu, od troje srpskih kandidata koji su prošli, samo je jedan stalno nastanjen na području HNK.

Iz Koordinacije pozivaju predstavnike srpskog naroda na svim nivoima vlasti, prije svega vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske i Savjeta ministara BiH, da se uključe u rješavanje problema kršenja prava Srba u HNK, jer oni u Ustavu HNK još nisu ni konstitutivni narod.

Izvor: SRNA