latinica  ћирилица
13/07/2017 |  09:31 | Autor: RTRS

Kanton Sarajevo - Rijeke zagađene i opasne po zdravlje kupača

Rijeke Željeznica, Bosna i Miljacka zagađene su i predstavljaju opasnost po zdravlje kupača, upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevskog kantona.
Rijeka Miljacka (arhiv) - Foto: RTRS
Rijeka Miljacka (arhiv)Foto: RTRS

Tokom analize rezultata mikrobioloških pokazatelja uzoraka uzetih iz rijeka, konstatovano je fekalno zagađenje.

Ispitivanjem je utvrđen veliki broj koliformnih bakterija identifikovanih kao ešerihija koli i enterokokus, što ukazuje da voda u ovim rijekama nije odgovarajućeg kvaliteta i da predstavlja higijensko-epidemiološku opasnost po zdravlje kupača.

Iz Zavoda upozoravaju da kupanje u ovim rijekama može da uzrokuje bolesti koje se prenose fekalno-oralnim putem, kao što su gastroenteritis, hepatitis i konjuktivitis, te neke druge virusne i parazitske bolesti.

Organi koje zahvataju ove bolesti su digestivni trakt, urogentialni trakt, koža, oči, uši i nos, a simptomi mogu da budu temperatura, povraćanje, proliv, peckanje i bol pri mokrenju, crvenilo i iritacija očiju, te promjene na koži, piše "Oslobođenje".

Iz Zavoda navode da su rijeke na području Sarajevskog kantona zagađene jer ni najuži centar Sarajeva nema kompletan sistem odvođenja otpadnih voda u kolektor, a zagađenje potiče i od sanitarnih otpadnih voda - kanalizacije, odlaganja smeća uz vodotoke, te nepostojanja kanalizacione mreže u seoskim i prigradskim naseljima.

Izvor: Srna