latinica  ћирилица
13/07/2017 |  13:25 ⇒ 14:05 | Autor: RTRS

Vlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o interventnim nabavkama, po hitnom postupku, za koji je ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković rekao je da je prilagođen potrebama Srpske i građana, te dobar temelj za funkcionisanje države u vanrednim situacijama.
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma - Foto: SRNA
Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizmaFoto: SRNA

"Predviđeno je da Vlada Srpske donosi odluku o proglašenju postojanja posebnih uslova i ozbiljnih poremećaja na tržištu i državi, a ovim zakonom je predviđeno i donošenje plana interventnih nabavki", rekao je nakon sjednice Vlade Srpske Gluhaković, dodajući će ovaj zakon biti upućen u skupštinsku proceduru.

On je napomenuo da ovim rješenjem neće biti "zarobljavanja" robe, usluga i kapitala, te da će plan interventnih nabavki donositi i realizovati Vlada u saradnji sa lokalnim zajednicama.

Gluhaković je naveo da će sredstva za ove namjene biti obezbijeđena u budžetu Srpske, te da Vlada svake godine do 30. novembra mora usvojiti taj plan za narednu godinu.

On je naglasio da će do usvajanja zakona o interventnim nabavkama važiti Zakon o robnim rezervama.

Gluhaković je rekao da će Vlada zbrinuti 12 do 13 radnika u okviru novog oblika funkcionisanja Robnih rezervi, koje su u stečaju.

On je dodao da niko od zaposlenih neće ostati nezbrinut, već će im biti traženo zaposlenje u javnim preduzećima, institucijama i agencijama.

"Dogovor je da sa stečajnim upravnikom bude napravljena sistematizacija o tome šta je tom preduzeću potrebno od radnika da bi moglo da funkcioniše. Neće biti dovođeni novi radnici, već će biti angažovani oni iz postojeće strukture", napomenuo je Gluhaković.

On je dodao da nije odgovoran za trenutno stanje u Robnim rezervama, te podsjetio da većina država ne posjeduje robne rezerve.

Kada je riječ o Prijedlogu Strategije razvoja trgovine Srpske do 2022. godine, Gluhaković je naveo da je o tome vođena velika stručna i javna rasprava s ciljem poboljšanja situacije u toj oblasti i otklanjanja devijacija u vezi sa validnošću podataka.

Vlada je na današnjoj sjednici u Banjaluci utvrdila i Izvještaj o realizaciji strategije razvoja turizma Republike Srpske za period 2011-2020. godina, u 2016. godini, sa prijedlogom zaključka.

Izvor: Srna