latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:28 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Vlada Srpske pomaže rubnim i povratničkim opštinama (VIDEO)

Projekat izgradnje puta od Istočnog Drvara u Republici Srpskoj do susjednog Drvara u Federaciji BiH dobio je podršku oba resorna ministarstva. Ovo je zaključak sastanka načelnika opština Drvar i Istočni Drvar, ministra saobraćaja i veza Neđe Trninića i pomoćnika ministra za transportnu infrastrukturu Federacije BiH, Pave Bobana, održanom u Drvaru. Sljedeći korak je izrada projektne dokumentacije, a cilj je da se olakša život mještana u obe opštine.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Asfaltiranjem puta od Istočnog Drvara u Republici Srpskoj do Drvara u federaciji BiH značajno bi se olakšao život mještana u obe opštine. Posebno zimi, kada je ova putna dionica najneprohodnija.

Životi mještana ove dvije rubne opštine, smještene na granici Srpske i Federacije BiH, usko su povezani. Iz jedne u drugu opštinu najčešće putuju zbog posla.

"To bi puno značilo i onim mještanima u Istočnom Drvaru i nama ovdje, jer ovuda preko šume kada se ide, to samo mogu teretnjaci. Nema šanse da se ovim autom prođe", ističe Boro Zrilić iz Drvara.

Novi put i spornih makadamskih 18 kilometara, bio bi od značaja za obe opštine. Cilj je i da se pomogne razvoj, ali i opstanak srpske povratničke populacije na ovim prostorima.

"Oko 150 radnika svaki dan putuje na posao u Istočni Drvar, a drugo, to bi bila direktna veza Dvara sa Republikom Srpskom i direktno spajanje sa Srpskom i u mnogome olakšica za život naših sugrađana ovdje u Kantonu deset", rekao je Goran Broćeta, načelnik opštine Drvar.

O makadamskom putu najmanje brinu oni koji najviše eksploatišu šumu i od toga dobro zarađuju.

"Kada se zna da je to šumsko područje gdje se vrši eksploatacija, samim tim da su ogromni prihodi sa toga područja, a da se tako odnose prema tim putevima je stvarno sramotno", kaže Milka Ivanković, načelnica opštine Istoči Drvar.

Vlada Srpske opredijeljena je da pomaže rubnim i povratničkim opštinama, a tako će biti i ubuduće, poručuje ministar Trninić. Zbog toga i ovaj put ima poseban značaj.

"Prošle godine Vlada je donijela odluku da pomogne u infrastrukturnoj izgradnji za Istočni Drvar u visini od 12.700. 000 KM, realizovano prošle godine nekih 9.200.000, a ove godine ostalih 3.200.000 KM će biti završeno. To je upravo putna komunikacija koja će povezivati puteve u Republici Srpskoj od Ribnika preko Istočnog Drvara do entitetske granice", izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Podrška izgradnji puta stiže i iz resornog federalnog ministarstva.

"Srećna okolnost je da smo mi kao resorno ministarstvo pokrenuli inicijativu da se Federacija zaduži kod međunarodnih finansijskih institucija za određena kreditna sredtsva po povoljnim uslovima, namjenski za regionalne i lokalne ceste. Mi cijenimo da ovaj projekat bi trebao imati mjesta u tom programu", jasan je Pavo Boban, pomoćnik ministra za transportnu infrastrukturu Federacije BiH.

Slijedi izrada projektne dokumentacije, kada će biti poznata vrijednost investicija, kao i datum početka izgradnje.