latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:02 ⇒ 14/07/2017 | 13:28 | Autor: RTRS

Karan o optužnici zbog referenduma - "Isto bih uradio ponovo!" (VIDEO)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu zbog održavanja referenduma u Danu Republike. Optužnica je podignuta protiv predsjednika Komisije za sprovođenje referenduma Siniše Karana i članova Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića, a obrazložena neizvršenjem odluke Ustavnog suda BiH.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Protiv ostalih 5 članova Komisije, poslanika Narodne skupštine, istraga je obustavljena, jer ih štiti imunitet.

Istraga je obustavljena i protiv predsjednika Republike Milorada Dodika i premijerke Željke Cvijanović, srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i potpredjedavjućeg Savjeta ministara Mirka Šarovića.

U intervjuu za RTRS Siniša Karan: "Isto bih uradio ponovo!"

Karan je napomenuo da više od 20 godina institucije BiH, prije svega pravosudne institucije na nivou BiH, koje Ustav ne poznaje i koje su nastale nasiljem međunarodne zajednice vrše nasilnu izgradnju neke virtuelne BiH i nasilnu razgradnju bića Republike Srpske.

"Јedan od tih procesa je i ovaj protiv referenduma, protiv Republike Srpske, njenih građana i Komisije", dodao je Karan.

Karan očekuje da će suđenje ići u pravcu kao što je bila i istraga koja je vođena, te podsjetio na sve što su institucije BiH radile da ne dozvole održavanje referenduma, navodeći primjer Centralne izborne komisije, Ustavnog suda BiH.

"Za nas je to ponos, branićemo Republiku Srpsku, branićemo pravo svih građana Srpske da i ubuduće mogu da izražavaju svoje mišljenje bez obzira na ovo i bilo kakva suđenja", poručio je Karan.

On je naveo da je imao nekoliko poziva od ostalih članova koji nisu na optužnici, kao i velikog broja građana, od njih ukupno 677.771, koji su skupa sa optuženim članovima Komisije direktno učestvovali u ovom "teškom krivičnom djelu" i koji su bijesni što se nisu našli na toj optužnici.

"Ovo je optužnica protiv Republike Srpske, njenih demokratskih dostignuća, protiv jedinog i prvog referenduma u BiH i umjesto da svi budu srećni i ponosni da građani BiH i Srpske imaju taj kapacitet, nažalost, pravosudne institucije, koje Ustav ne poznaje, u saradnji sa međunarodnom zajednicom vrše pravno nasilje ovim činom", rekao je Karan.