latinica  ћирилица
14/07/2017 |  18:44 ⇒ 15/07/2017 | 10:43 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske: Ovo je optužnica protiv 700 hiljada građana (VIDEO)

Optužnica protiv predsjednika Referendumske komisije i njenih članova biće odbačena, jer nije moguće dokazati pojedinačnu odgovornost za Odluku koju je donijela Narodna skupština.
Nedeljko Čubrilović sa članovima referendumske komisije - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović sa članovima referendumske komisijeFoto: RTRS

Smatraju to i struka, i političari. Najavljuju da će institucije Srpske, u skladu sa skupštinskim Zaključkom, optuženima pružiti pravnu pomoć i podršku.

Predsjednik i tri člana Komisije za referendum, u narednom periodu izaći će pred sudiju za prethodno saslušanje.

Stručnjaci smatraju da će već na tom koraku pasti optužnica. Tačnije, da sudija neće imati dovoljno dokaza da je potvrdi.

- Prvenstveno zbog toga što je riječ o kolektivnoj odluci najvišeg narodnog političkog organa Republike Srpske koja je izrazila političku volju svojih građana birača i konstituisala odluku o referendumu, kaže Mile Dmičić, profesor Ustavnog prava.

Ipak, zbog toga im sada prijeti rigorozna kazna - od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U tom politički montiranom sudskom procesu, kako ga vidi predsjednik Milorad Dodik, imaće podršku institucija Srpske.

- Moram da naglasim da su svi organi, a i NSRS je tako zaključila, jasno rekli da će se svim raspoloživim sredstvima stati iza njih, jer to nije njihov privatni angažman, već politička odluka Parlamenta, istakao je predsjednik Srpske.

To je optuženim članovima Komisije prenio i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Tokom sastanka u Parlamentu, predsjednik komisije Siniša Karan ponovo je poručio da je Komisija poštovala Ustav Srpske i odluke Parlamenta.

- Pružićemo im podršku i pomoć. Optužnica je još jedna nelogičnost Tužilaštva BiH i podignuta je protiv ljudi koji nose najmanju odgovornost, ako se sudi po događajima koji su prethodili i vodili referendumu, naglasio je Čubrilović.

Saglasan je s tim i lider socijalista. Presudili su, smatra Petar Đokić, politički, a ne pravni motivi.

- U pravnom smislu ne vidimo nijedan razlog da se vodi takav postupak protiv istitutucije koja je donijela odluku o referendumu, protiv NSRS, odluke koja je u skladu sa Ustavom i zakonima, kategoričan je Đokić.

Iako Odluka o referendumu nije ugrozila nikoga u BiH, jer su na osnovu nje građani izrazili svoju volju, bh. pravosuđe ponovo je pokazalo kakav bi bio položaj Srba u BiH kada bi zavisio od tih istitucija, smatra predsjednik BORS-a, Milomir Savčić.

- Mi se moramo ponovo boriti za ravnopravnost na ovim prostorima. Pa, dokle više ta borba? Umjesto da se borimo za napredak i bolji život, naglasio je Savčić.

Dostojanstvo članova referendumske komisije, obavezuje 677.721 građanina Srpske da stane u odbranu i njih i Republike Srpske, poručuju iz Udruženja "Čast otadžbine".

Ističu, svi smo mi Karan, Reljić, Zmijanjac i Petković.