latinica  ћирилица
15/07/2017 |  08:33 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Ne jenjavaju požari u okolini Ljubinja (VIDEO)

Vatrena stihija koja je juče zahvatila nekoliko sela u opštini Ljubinje ne jenjava. Danas je najkritičnije bilo u selu Mrkalji gdje je vatra udaljena oko 500 metara od stambenih objekata.
Požar u Ljubinju - Foto: RTRS
Požar u LjubinjuFoto: RTRS

 Stanje je trenutno pod kontrolom, ali i dalje neizvjesno. Požar se širi prema selima Obzir i Ržani Do i prijeti da se spusti na magistralni put Ljubinje - Trebinje. U rejonu Bančića izgorjela je jedna kuća.

Draško Јanjić iz sela Mrkalji ni noćas neće spavati. Čuva kuću i imanje od vatrene stihije koja bukti od juče.

- Nema spavanja. Gleda se da se spasi što se može. Prijeti, gori šuma. Ovo je nemoguće zaustaviti, jedino avioni i jedini spas je kiša - dodaje Јanjić.

I Zoran Јanjić će i ovu noć bdjeti nad imovinom. Vatra se danas približila na petsto metara od njegove kuće.

- Možda uspijemo da presretnemo. I prije je bilo požara. Nema panike. Gledaćemo da presječemo put, ako uspijemo - kaže Zoran Јanjić.

Stotinjak ljudi je, već dva dana, u ovom dijelu Ljubinja raspoređeno u odbrani sela Bančići, Pustipusi, Mrkalji. Linija požara duga je tridesetak kilometara. Nepristupačan teren uz vjetar koji je danas duvao situaciju dodatno čine složenijom.

- Teško je gasiti i kontrolisati. Brane kuće, odbraniti makar put da ne pređe. Pomoć je svaka dobro došla - ističe Branko Ćuk iz vatrogasne jedinica Trebinje.

- Izuzetno široka linija. Ide od stolačke opštine i spaja sa trebinjskom. Izuzetno težak teren za gašenje. Pokušavamo da lokalizujemo na određenim terenima, a  na određenim izbiju novi - rekao je Đorđe Likić iz Šumske uprave Ljubilje.
off

Vatrogasna jedinica Trebinje i regionalna kancelarija Civilne zaštite dostavile su danas vatrogascima u Ljubinju 25 naprtnjača za gašenje požara.

Iako su u selu Mrkalji vatrogasci, šumari i mještani uspjeli požar da stave pod kontrolu, situacija je i dalje neizvjesna i svi će noć provesti budni. Požar se širi prema selima Obzir i Ržani Do i prijeti da se spusti na magistralni put Ljubinje-Trebinje