latinica  ћирилица
24/07/2017 |  08:13 | Autor: RTRS

Zbog svađa srpskih partija u Srpskoj ispaštaju i Srbi u Mostaru

Zbog neriješenog ustavnog položaja Srba u mnogim kantonima u FBiH visokoobrazovani srpski kadrovi ne mogu naći zaposlenje, tvrdi Dušan Golo, predsjednik Koordinacije Srba u Mostaru.
Dušan Golo - Foto: RTRS
Dušan GoloFoto: RTRS

Prema njegovim riječima, samo u Mostaru lično poznaje 80 Srba sa završenim fakultetima, koji ne mogu raditi u entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima u ovog gradu zato što kanton ignoriše odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti sva tri naroda na cijeloj teritoriji BiH.

"Za te ljude nema šanse da rade u struci nego moraju da rade šta stignu od raznoraznih fizičkih poslova preko vinograda sve do benzinskih pumpi. A to je zato što Srbi nemaju riješen ustavnopravni status i nemaju političku moć zato što od 2008. nije bilo izbora u Mostaru", kaže Golo.

On navodi da je podrška iz RS i srpskih predstavnika na državnom i entitetskom nivou samo deklarativna, a smeta im to što se, kako kaže, dva srpska bloka svađaju preko leđa Srba koji žive u FBiH.

"Dejtonski sporazum je dao Srbima u Mostaru velika prava koja možemo iskoristiti ako bismo uz pomoć oba srpska bloka iz RS uspjeli da ostvarimo dobar izborni rezultat na narednim izborima", kaže Golo.

Izvor. Nezavisne novine