latinica  ћирилица
25/07/2017 |  18:55 ⇒ 26/07/2017 | 11:10 | Autor: RTRS

Novi detalji o trošenju novca u MIP-u BiH (VIDEO)

Kancelarija za reviziju finansijskog poslovanja institucija BiH dala je mišljenje sa rezervom Ministarstvu inostranih poslova BiH.
Izvještaj -
Izvještaj

Prema ovom izvještaju, šef bh-a diplomatije Igor Crnadak i njegovi saradnici, na službena putovanja u 2016. potrošili više od milion i po maraka. Skrenuta je pažnja na nedostatke tokom javnih nabavki u ovom ministarstvu.

Samo za javne nabavke u 2016. MIP BiH izdvojilo je više od pet miliona KM. Tim novcem kupovana su nova vozila,održavana stara, nabavljeni toneri, namještaj, krečeni objekti u sjedištu ministarstva. Revizori su upozorili ministarstvo da ne objavljuju ugovore o javnim nabavkama na veb stranici, te da ne dostavlja u propisanim rokovima obavještenja o izboru ponuđača.

Iz Izvještaja o finansijskom poslovanju MIP-a BiH: Preporučujemo otklanjanje uočenih nedostataka i slabosti u cilju zakonitog postupanja i zaštite interesa ugovornog organa.

Tokom 2015 ministarstvo kojim upravlja Igor Crnadak na raspolaganju je imalo nešto više od 60 miliona maraka, već u narednoj godini budžet MIP povećan je za 830 hiljada. Više od trećine ukupnog novca otišlo je za plate, s tim što je u 2016-toj ministar sa 55 620 KM stimulisao pojedine zaposlene. Zakup imovine i opreme u 2016-toj plaćen je blizu 600 000 KM više u odnosu na 2015-u. Tako je novcem poreskih obveznika za zakup parkinga u sjedištu MIP-a i širom svijeta plaćeno 82 hiljade maraka.

Iz Izvještaja o finansijskom poslovanju MIP-a BiH: Ponovno naglašavamo potrebu donošenja odgovarajućeg plana racionalizacije troškova zakupa imovine i opreme u smislu preduzimanja svih potrebnih aktivnosti na realizaciji planiranih nabavki adaptiranja i opremanja objekata za potrebe smještaja administracije BiH u DKP mreži.



Ostvarene su manje uštede na PTT uslugama, ipak uočljivo je da se tokom 2016-te u sjedištu MIP-a internet, fiksni i mobilni telefonom koristio više nego 2015-te. Povećan je broj vozila u MIP-u sa 96 u 2015-toj na 115 u 2016-toj, koja se koriste kako u sjedištu tako i u DKP-ovima.

- Savjet ministara BiH izmjenio je pravilnik o upotrebi službenih vozila tj. mogućnosti da se koriste 24 sata na dan ali da svaka insitucija to uredi svojim pravilnikom , vidjećemo kako će to buiti u 2017., kaže Dragoljub Kovinčić, revizor.

- Zaista je apsurdno da na sve revuizoriske preporuke zadnjih godina koje su govorile o tome da dopuštanje korišćenja vozila 24 sata dnevno ostavlja prostor zab zloupotrebe, da se dozvoljava institucijama odnosno rukovodiocima da sami propisuju uslove korištenja automobila, istakla je Ivana Korajlić (TI).

Revizori su utvrdili da je ministarstvo prekoračilo planirani budžet za ugovore o djelu. Iz ministarstva se nisu oglašavali, a na naš zahtjev nisu odgovorili. Igor Crnadak prvo je pristao da govori o primjedbama revizora, a potom odbio jer ćemo, kako je rekao, svakako napraviti prilog na njegovu štetu.