latinica  ћирилица
26/07/2017 |  17:46 | Autor: RTRS

Svjedok potvrdio Bibićevo urgiranje

Na suđenju generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još sedmorici optuženih za više krivičnih djela, svjedok Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Almira Lujinović potvrdila je da je u ljeto 2015. godine kontaktirao optuženi Safet Bibić da bi urgirao za jednu studentkinju koja je trebalo kod nje da polaže ispit iz anatomije.

Lujinovićeva, koja radi na Katedri za anatomiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, rekla je da optuženog Bibića poznaje od 2013. godine, kada su zajedno bili u Upravnom odboru Studentske poliklinike, ali da su imali samo poslovne odnose i kontakte.

Ona je dodala da se Bibić pozvao na njenog uvaženog profesora Kapidžića, a da se na kraju ispostavilo da profesor o tome nije ništa znao.

Svjedok je ispričala i da je ta studentkinja na ispitu imala dovoljno znanja, ali da je bilo problema u vezi sa jednim pitanjem na kojem se strogo insistira, da je djevojka tada postala vidno uznemirena i da je zbog toga napravila izuzetak i rekla joj da dođe na ispit sutradan.

Lujinovićeva je naglasila da je studentkinja sutradan položila ispit i da na to nije uticao Bibićev poziv, prenosi Birn.

Zukića, Bibića, Nedžada i Senada Traku, te Ramiza Karavdića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te protivzakonito posredovanje.

Oni su optuženi da su nezakonito posredovali u zapošljavanju u javnim preduzećima, a sam Bibić da je pribavio korist posredujući u "sređivanju ispita".

Esed DŽananović je optužen za zloupotrebu položaja, dok se Asimu Sarajliću i Mirsadu Kukiću na teret stavlja primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Suđenje će biti nastavljeno 25. avgusta.

Izvor: SRNA