latinica  ћирилица
27/07/2017 |  12:14 ⇒ 13:11 | Autor: RTRS

U Lijevče polju u toku berba lubenice (VIDEO)

U Lijevče polju je u toku berba lubenice, koja je proljetos u tri opštine ovog dijela Republike Srpske, Gradišci, Laktašima i Srpcu, zasađena na oko 350 hektara. Zbog suše u regionu potražnja je velika i proizvođači nemaju, kao prethodnih godina, problema sa plasmanom.
Berba lubenice - Foto: RTRS
Berba lubeniceFoto: RTRS

Ekstremno visoke temperature pogodovale su razvoju lubenica, ali su istovremeno zahtijevale i dodatno navodnjavanje, zbog čega je proizvodnja znatno poskupjela. Trenutna otkupna cijena proizvođačima lubenica garantuje minimalnu zaradu.

"Rod i kvalitet su dosta dobri ove godine. Јedino cijena nam još ne ide na ruku ali nadamo se u narednom periodu povoljnijim jer ovih dana ima nagovještaja da je na pijacama cijena lubenice malo porasla", istakao je Radojica Vidović, poljoprivrednik iz srbačkog sela Kukulje.

"Trenutno je cijena lubenice između 20 i 25 feninga i prodajemo je tržnim centrima, nešto ide po pijacama, dolaze i trgovci iz Federacije i nadamo se da će to ovih dana i bolje krenuti", rekao je Rade Dobraš iz MZ Karajzovci.

Stručnjaci kažu da proizvođači koji su posijali kvalitetno sjeme srednje ranih sorti u Lijevče polju, zbog suše u regionu i velike potražnje, mogu računati na siguran plasman i dobru cijenu do kraja sezone.

"Visok sadržaj šećera, odličan kvalitet kako unutrašnjeg sastava lubenica tako i odličan izgled lisne mase garantuju uspješnu proizvodnju tokom kompletnog ljetnjeg perioda", pojašnjava agronom, Nikola Lakić.

Na početku sezone cijena je dostizala i 70 pfeniga za kilogram. Pod uslovom da do kraja sezone ne dođe do većeg pada cijena ovogodišnja proizvodnja poljoprivrednicima u Lijevče polju, pri rekordnim prinosima i obezbijeđenom tržištu, omogućiće solidnu zaradu.