latinica  ћирилица
28/07/2017 |  16:05 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Malinari predali rod, ali se još ne zna cijena (VIDEO)

Berba malina u srednjem Podrinju privodi se kraju, a još nije poznato kolika će biti ovogodišnja otkupna cijena.
Berba maline - Foto: RTRS
Berba malineFoto: RTRS

Proizvođači i uduženja malinara traže prošlogodišnju cijenu od 3,3 marke za kilogram.

Iako su obrali i predali hladnjačarima kompletan ovogodišnji rod, proizvođači malina u srednjem Podrinju za svoje proizvode nisu dobili novac, niti znaju kolika će biti cijena.

Na posjedu Ilije Miletića, nakon malina na rod je stigla i kupina. Ona se nada da će cijena za malinu biti barem kao prošle godine, a za kilogram kupine je prošle godine cijena bila 50 feninga, što je veoma malo.

Porodica Nešković iz Pobrđa, kod Bratunca, na dva i po dunuma površine proizvela je oko 5,5 tona maline što je ovogodišnji rekord. Ivan Nešković očekuje cijenu od 3,5 KM za kilogram, jer, kako ističe, sve ispod ove cijene se ne ispati raditi.

U Regionalnom udurženju malinara kažu da će se na sve načine suprostaviti izvoznom lobiju i manipulacijama otkupljivača, najavljuju i proteste i blokadu hladnjača ako cijene budu niske.

Ivan Stojanović, Udruženje malinara Vilamet, opština Milići, Bratunac i Srebrenica, istakao je da oni traže da cijena bude baerem 3,5 KM, a Vilamet 3,3 marke. Kaže da neće dozvoliti da neko ucjenjuje njih i njihov proizvod.

Berba maline u Srpskoj je pri kraju, a proizvođače ovog voća i dalje muči neizvjesnost, jer hladnjačari, iako su preuzeli sav rod, još nisu odredili konačnu otkupnu cijenu.