latinica  ћирилица
28/07/2017 |  16:16 | Autor: RTRS

Srbija: Obilježeno 178 godina vojnog zdravstva i Dan sanitetske službe

Na Vojnomedicinskoj akademiji /VMA/ u Beogradu, u prisustvu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina obilježeno je 178 godina vojnog zdravstva i Dan sanitetske službe ove vojne zdravstvene ustanove.
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs) -
Vojnomedicinska akademija (VMA) (Foto: vma.mod.gov.rs)

Čestitajući praznik pripadnicima sanitetske službe, Vulin je istakao da su pripadnici vojnog zdravstva ponos armije, ali i ponos nacije, koja može da se pohvali kakve je ljude odškolovala i othranila i kakvi ljudi brinu o njoj, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"U gotovo dva vijeka tradicije, koje naše vojno zdravstvo bilježi, niko ne može da kaže koliko je života spaseno i koliko puta je i humanost i znanje nadvladalo i ratove i ljudsku potrebu i ljudsku želju da nanese zlo i bol", naveo je Vulin.

On je dodao da niko ne može da kaže koliko puta je za 178 godina srpski vojni qekar učinio podvig o kome se, možda, nikada neće znati, ali koje je bar jedno ljudsko biće zapamtilo.

"Nemojte nikada zaboraviti da ste vi potomci onih ljekara, koji su i u porazu bili u stanju da brinu o protivničkom vojniku kao o sebi. Vi ste potomci onih ljekara, koji su u albanskoj golgoti djelili lek i parče hleba i sa svojim vojnikom i sa svojim narodom i sa zarobljenikom", poručio je Vulin.

On je naveo da je mnogo zla i mnogo laži prosuto po srpskom narodu, te da je mnogo puta o njemu govoreno jezikom mržnje i mnogo puta govoreno tako da istine nekih drugih postanu srpske istine.

"Mnogo puta se laž prosipala po glavi ovog naroda i mnogo puta smo optuživani za ono što nismo ni radili, a ni mislili da radimo. Ali, još niko nikada nije rekao da je srpski ljekar uradio nešto loše. Nikada", istakao je Vulin.

Svečanosti na VMA su prisustvovali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, državni sekretari u Ministarstvu zdravlja, zastupnik načelnika VMA Miroslav Vukosavljević, brojni gosti, saradnici i zaposleni u vojnom zdravstvu.

Dan sanitetske službe obilježava se u znak sjećanja na 30. jul 1839. godine kada je ukazom Namesništva doktor Emerih Lindenmajer postao prvi zakonski i ukazom postavljeni Načelnik srpskog vojnog saniteta.

Izvor: SRNA