latinica  ћирилица
28/07/2017 |  17:26 ⇒ 29/07/2017 | 12:07 | Autor: RTRS

SNSD izlazi iz svih komisija i odbora parlamenta BiH, najavio Špirić (VIDEO)

Izvršni komitet SNSD-a donio je odluku da svi njihovi članovi u komisijama Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke, izjavio je potpredsjednik ove stranke Nikola Špirić.
SNSD - Foto: RTRS
SNSDFoto: RTRS

Govoreći o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, Špirić je najavio da će SNSD tražiti da se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske održi rasprava o radu te agencije, koja je, tvrdi, van parlamentarne kontrole. Nezadovoljni su, kaže, i radom Savjeta ministara.

Svi članovi komisija iz SNSD-a u oba doma bh. parlamenta podnose ostavke na te funkcije. Ovo je zaključak Izvršnog komiteta stranke. Nakon toga, prepustiće da većina odluči kako će tijela funkcionisati, poručio je potpredsjednik SNSD Nikola Špirić. Zasad, vidljivo je jedno – zagrljaj SDS-a i SDA, kao i da Bošnjaci apsolutno upravljaju OBA.

- S obzirom na to, da je došlo do kršenja zakona OBA, Republika Srpska nema razloga da sarađuje sa menadžmentom te agencije. Obaviće se rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske i na osnovu toga zauzeti zaključci - naveo je Špirić.

I sve dok su republičke institucije meta OBA, Republika Srpska ne može imati povjerenja, kaže Špirić. Bez povjerenja i podrške u PS BiH ostao je i Savjet ministara. To i ne čudi, smatra Špirić, jer ovaj savjet nije onaj koji obećava; kome onda to može biti garant bilo kakvog puta, osim posrtanja i stradanja?

- Ko još vjeruje u savez SDA i SDS koji predvodi Bakir Izetbegović? Niti im veruju u Federaciji, niti mi iz Republike Srpske. Ko je mogao da vjeruje da ćemo doći na tačku kada će političkim akcijama SDS-a upravljati SDA? - zapitao je Špirić.

Ipak, ovaj organ i dalje će funkcionisati bez parlamentarne podrške, što govori da je potpuno van kontrole, smatra Špirić. Tako predsjedavajući Savjeta Denis Zvizdić, zajedno sa SDS-om ne poštuje usvojeni mehanizam koordinacije, ostavljajući nesagledive posljedice. Primjer – priča o Transportnoj zajednici u Trstu, gdje su Zvizdić i Šarović za nepotpisivanje ugovora optužili Srpsku, dok su glavni krivci za to upravo oni, kaže Špirić.

- Mi u SNSD-u nismo protiv tog sporazuma, ali hoćemo da se ispoštuje mehanizam koordinacije. Što se nas tiče, čim se primijeni mehanizam koordinacije i rotacija, taj sporazum može biti potpisan. To govorim, jer Republika Srpska jedina ima vertikalne kapacitete da nosi evropske procese - naveo je potpredsjednik SNSD.

Bliska saradnja Saveza za promjene sa SDA vidljiva je na više primjera. Prvi put od postojanja zajedničkih institucija, pozivaju SIPA, OBA, Sud i Tužilaštvo BiH da sankcionišu institucije Srpske, o čemu svjedoče i napadi na RTRS, poručuje Špirić. Ponovio je da je SNSD spreman da glasa za Zakon o akcizama, ukoliko se obezbijedi dovoljan broj ruku u parlamentu BiH. Ova stranka je, bez obzira na pojedine procese, i dalje najorganizovanija i najjača politička partija, što će se i dokazati pobjedom na izborima 2018.godine, zaključio je Špirić.