latinica  ћирилица
28/07/2017 |  18:55 ⇒ 19:02 | Autor: RTRS

Suzbijena pobuna islamista na Filipinima

Filipinska vojska je saopštila da je još samo oko 60 ekstremista aktivno u borbama u gradu Maraviju, u kojem su pobunjenici povezani s Islamskom državom započeli pobunu sredinom maja.

U dvomjesečnim borbama za taj grad na jugu Filipina, gdje je decenijama uporište muslimanskih separatista, poginulo je 630 ljudi, od čega 470 pobunjenika.

Portparol filipinske vojske Restituto Padilja rekao je danas da vlasti vjeruju da se većina pobunjeničkih lidera s preostalom grupom boraca, nalazi u oblasti manjoj od jednog kvadratnog kilometra, prenosi AP.

Filipinska vojska i policija uhapsile su 59 osumnjičenih da su planirali da se pridruže ekstremistima u Maraviju.

Sukobi su u tom gradu počeli 23. maja, kada je vojska upala u skrovište terorista u potrazi za Isnilonom Hapilonom, koji je na listi najtraženijih terorista u SAD.

Ekstremisti su potom zauzeli gradsku vijećnicu, bolnicu i zatvor, zapalili katoličku crkvu, koledž i nekoliko kuća i oteli jednog sveštenika i više vjernika.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte uveo je sutradan vanredno stanje na jugu zemlje, a borbe za grad Maravi su nastavljene.

Duterte je prošle nedjelje dobio odobrenje parlamenta da produži vanredno stanje na jugu zemlje kako bi se okončao sukob sa islamističkim ekstremistima, što je najveća kriza otkako je prošle godine postao predsjednik.

Izvor: RTS (Beta)