latinica  ћирилица
06/08/2017 |  12:44 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

U zapadnokrajiškim opštinama ubijeno više od 1.800 ljudi - kazne nema

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila Milorad Kojić kaže da je veoma bolno što još nema sudskih procesa za monstruozne zločine nad Srbima u akcijama "Јužni potez" i "Maestral".
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić kaže da je nedopustivo što još niko nije odgovarao za stravične zločine u zapadnokrajiškim opštinama koje su počinili 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH u operacijama pod nazivom "Јužni potez" i "Maestral", u kojima je ubijeno više od 1.800 ljudi.

- U ovim združenim operacijama Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH, koje su bile nastavak "Oluja", raseljeno je oko 120.000 lica, a stradao je veliki broj žena, djece i starijih ljudi. Kao i kada je riječ o "Oluji", veliki broj lica se vodio kao nestali, a značajan dio njih još tražimo - kaže Kojić.

On je ocijenio da je veoma bolno što još nema sudskih procesa za monstruozne zločine nad Srbima.

- Nažalost, Hrvatska ne želi da preduzme aktivnosti da bi lica koja su odgovorna za zločine nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama bila procesuirana. Јoš nemamo osuđujućih presuda za teške zločine koji su se dogodili - dodao je Kojić.

Prema njegovom mišljenju, posebno je problematično što Hrvatska ne postupa po zahtjevima pravosudnih organa iz BiH.

- Hrvatska ne odgovara na zahtjev za pristup arhivama, ali i ne odobrava ovaj postupak. Dakle, u potpunosti je blokirana mogućnost dolaska do dokumenata koji jesu dodatna snaga da neko djelo bude procesuirano - pojasnio je Kojić.

On je naglasio da se sve ono na šta se odnosi međunarodna pravna pomoć, a to je ustupanje krivičnog gonjenja, saslušanje svjedoka i istražne radnje, apsolutno ne poštuje.

- To znači da kada se ustupi krivično gonjenje, Hrvatska ne nastavlja sa potrebnim radnjama. S obzirom na ustavna ograničenja Hrvatska ne ustupa svoje građane drugoj državi, ali je u obavezi da ih procesuira u svojim pravosudnim institucijama - naveo je Kojić.

Hrvatska, podsjeća Kojić, ne postupa ni u slučajevima kada bi neko od svjedoka trebalo da bude saslušan.

- Istražni organi zahtijevaju da budu saslušani određeni svjedoci da bi se došlo do tužilačke odluke, ali Hrvatska ne želi da postupa. Ovo bi moralo biti riješeno na nivou tužilaštava BiH i Hrvatske, kao i Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH - rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, direktna odgovornost što se ne dozvoljava pristup arhivama jeste na Vladi Hrvatske, odnosno Ministarstvu odbrane te zemlje.

On kaže da postoji i direktna odgovornost Tužilaštva Hrvatske, jer ne postupa po ustupljenom krivičnom gonjenju, iako su o ovome potpisali protokol BiH i Hrvatska.

- Dakle, na dva stuba vlasti imamo problem, a to su izvršna i sudska. Ovo je ogroman problem koji u narednom periodu mora biti riješen - zaključio je Kojić.

Operacija "Јužni potez" sprovedena je od 8. do 15. oktobra 1995. godine. U njoj su učestvovali hrvatski generali Ante Gotovina, Rahim Ademi i Ljubo Ćesić Rojs.

Akcija "Maestral" sprovedena je od 8. do 17. septembra 1995. godine, a predvodili su je Gotovina, Ivan Korade i muslimanski general Atif Dudaković.

Izvor: SRNA