latinica  ћирилица
07/08/2017 |  09:08 ⇒ 16:59 | Autor: RTRS

Čović: Za Sarajevo sam kriv ja ili Dodik

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da čini sve da BiH profunkcioniše kao normalna zemlja, a to znači evropska BiH u kojoj će tri konstitutivna naroda biti ravnopravna.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

"Јasno je da će oni koji misle napraviti neku drugačiju, unitarnu ili državu jednog naroda, pojedinca ili jedne politike, mene imati kao protivnika, šta god oni o tome govorili", rekao je Čović za "Glas Srpske".

On kaže da je u BiH neophodno vratiti koliko-toliko međusobno povjerenje koje je "podobro uzdrmano", kako između nivoa BiH i entiteta, tako i unutar Federacije BiH.

"Mehanizam koordinacije mora početi da funkcioniše i ne može se više izbjegavati njegova primjena kod stvari u kojima se mora poštovati ustavna struktura zemlje. Plašim se da neki misle da je dovoljno da smo donijeli ovaj mehanizam, a da mogu da rade po starom", kaže Čović.

On smatra da je reformski put nezaustavljiv, iako neki žele da ga zaustave.

"Problem odnosa u Sarajevu jeste sukob ljevice i desnice na bošnjačkoj političkoj sceni, pa i odnose na relaciji pojedinaca i čitavih struktura SBB-a i SDA žele prenijeti na nivo BiH. Zato se uvijek traži krivac negdje izvan tog prostora, pa sam ja povremeno krivac, povremeno predsjednik Srpske Milorad Dodik, povremeno lider SBB-a Fahrudin Radončić", naveo je Čović.

Govoreći o situaciji u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, Čović je naveo da su u ovoj agenciji evidentni unutrašnji problemi i da bi morala do kraja da bude demokratizovana i da djeluje u skladu sa zakonom, a ne da odgovara željama pojedinaca, jedne stranke ili naroda, kao što se već duže vrijeme sistemski i parasistemski pokušava nametnuti.

Komentarišući odluku Predsjedništva BiH da pozove predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da posjeti BiH, Čović je izrazio nadu da bi Vučić u BiH mogao biti u narednih 20 dana.

Izvor: Srna