latinica  ћирилица
17/08/2017 |  14:15 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Hrvati spasili svoje poljoprivrednike, BiH trebala reagovati recipročno

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je Srni da je Hrvatska za desetak dana trajanja povećanja taksi na granici uspjela da apsorbuje sve tržišne viškove svojih proizvoda po fer i tržišnim cijenama i tako spasila svoje poljoprivrednike, zbog čega je i BiH trebalo da postupi recipročno.
Stojan Marinković - Foto: nezavisne novine
Stojan MarinkovićFoto: nezavisne novine

"Savez je apsolutno pozdravio gest hrvatske Vlade koja je pokazala da je ozbiljna i da štiti interese svojih poljoprivrednih proizvođača, a mi smo definitivno mogli daleko više da profitiramo da smo uveli kontramjere", izjavio je Marinković.

Oni malobrojni izvoznici iz BiH, kaže on, imali su malo štete zbog povećane cijene koštanja pregleda voća i povrća na granici, a daleko je veći uvoz u BiH voća, povrća i poljoprivrednih proizvoda, nego što je to izvoz.

"Mi smo apelovali da se ne otvaraju u tom momentu nikakvi pregovori sa naše strane, nego da se postupi po recipročnim mjerama, jer je i Hrvatska potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, kao i BiH", naveo je Marinković.

On kaže da su Hrvati dokazali da imaju pravo da uvedu bilo koji vid zaštite domaće proizvodnje koji je naveden u SSP i, završeno je kako je završeno, ali poljoprivrednici iz BiH nisu imali nikave koristi od toga.

"`Ekonomski rat` sa Hrvatskom, kako su ga nazvali, odnosno sa EU, mi smo, eto, tobože uspješno dobili. Јoš jednom se pokazalo da SSP i primjena odredaba SSP-a isključivo zavisi od političke volje pojedinaca", rekao je Marinković Srni.

Izvor: Srna