latinica  ћирилица
18/08/2017 |  11:10 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

"IZ Crne Gore pomoći će povratnicima sa ratišta koji su pogriješili"

Rifat Fejzić, reis Islamske zajednice u Crnoj Gori apelovao je na muslimane, povratnike s ratišta u Iraku i Siriji, da se jave toj zajednici i rekao da je ona "sposobna i spremna" da pomogne onima koji su pogriješili.
ID (FotoFlickr/ quapan/sputniknews) -
ID (FotoFlickr/ quapan/sputniknews)

Fejzić je za podgoričku Pobjedu rekao da Islamska država slijedi "ideologiju zla" od koje najveću štetu imaju muslimani.

On je naveo da "pod kišobranom" te zajednice ima mjesta za sve muslimane sa tih prostora, pa, "naravno i povratnike sa ratišta, jer ljudski je pogriješiti, ali je ljudski i iskreno prihvatiti ispružene ruke pomoći koje im se nude".

Prema medijskim navodima, na ratištima u Siriji i Iraku trenutno je 12 crnogorskih državljana, 10 se do sada vratilo u Crnu Goru, a šest je poginulo ratujući u formacijama Islamske države.

Do sada je jedna osoba uhapšena zbog učešća na ratištu u Siriji po zakonu koji je usvojen prije nekoliko godina i koji strogo kažnjava učešće na stranim ratištima, pružanje logistike, kao i vrbovanje ljudi u te svrhe.

Fejzić je rekao da ta zajednica nije komunicirala s povratnicima i njihovim porodicama, kako bi pomogla u njihovoj resocijalizaciji, ali ih je pozvao da se jave zajednici.

- Monstrum zvani Islamska država na prostorima Sirije i Iraka više nikome nije potreban i samo je pitanje dana kada će biti potpuno uništen - zaključio je Fejzić.

Izvor: RTS