latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:04 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

"Teroristi napadaju simbole srećnog života i hedonizma"

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da teroristi napadaju simbole srećnog života i hedonizma, a Barselona je jedan od njih.
Aleksandar Radić (Foto: Screenshot/Telegraf) -
Aleksandar Radić (Foto: Screenshot/Telegraf)

"Svaki grad je meta. Zabluda je da teroristi napadaju samo one zemlje čije snage učestvuju u borbama protiv njih na Bliskom istoku. Teroristi napadaju simbole, a Barselona je to - simbol sreće ljudi, želje da putuju, simbol mjesta gdje se uživa", rekao je Radić.

On kaže da su teroristi u Barseloni uspjeli da nađu ljude koji su spremni da napadnu civile.

"Barselona je globalni simbol hedonizma i to je ono što su napali teroristi“, navodi Radić.

On ocjenjuje da informacije o tome da je američka CIA upozoravala na mogući napad potpadaju pod teoriju "generala poslije bitke".

"Hiljade mladića i djevojaka pokazuju ekstremizam na društvenim mrežama. Ne mogu se svi preventivno skloniti, a neki, nažalost, prelaze sa riječi na djela", rekao je Radić za B92.

Podsjetivši da je napad u Barseloni još jedan u nizu terorističkih akcija koje su izvedene motornim vozilom, Radić je rekao da terorističke organizacije često ne mogu da organizuju kvalitetne mreže, osposobe ljude i obezbijede sredstva.

"U ovom trenutku oni regrutuju ljude na margini. Internet je ključan u indoktrinaciji. Ti ljudi nemaju sredstva i pronalaze načine na naprave oružje. Teroristi su shvatili da ne mora da postoji automobil-bomba, već da je dovoljno imati automobil. To je od 2006. i napada u SAD postao standard. Lakše je naći automobil nego eksploziv ili automatske puške", rekao je Radić.

Izvor: Srna