latinica  ћирилица
18/08/2017 |  17:25 ⇒ 19/08/2017 | 12:41 | Autor: RTRS

Mogu li srpski haški osuđenici kaznu služiti u Srbiji? (VIDEO)

Zbog nehumanih uslova u pojedinim zatvorima, šef srpske diplomatije, Ivica Dačić, zvanično je od generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša, zatražio da srpski osuđenici, kako je to i svim drugim dozvoljeno, služe kazne u matičnoj zemlji. Sporazum je trebalo zatražiti ranije, kažu advokati osuđenih.
Zatvor za haške osuđenike - Foto: RTRS
Zatvor za haške osuđenikeFoto: RTRS

Zbog upale nerva, Milan Martić nije mogao da pokrene ruku, ali to estonskim čuvarima nije uspio da objasni, pa je zbog nemogućnosti da očisti hodnik, zaglavio u samici. Martić, kako je izjavio njegov advokat, samo što ne nosi metalnu kuglu lancem vezanu za nogu. Uslovi su takvi da haški osuđenici u Estoniji služe, ne jednu, nego tri robije, kaže advokat Goran Petronijević.

"Јedna je ova koja im je dodijeljena. Predaleko su da im rodbina dolazi. Ne razumiju se sa čuvarima. Uslovi u tom zatvoru nisu ni humani i ni približno jednaki kao u drugim zatvorima", ističe Petronijević.

"Sporazum je trebalo zatražiti ranije. Na primjeru Radislava Krstića, kojeg su umalo likvidirali, i Biljane Plavšić, znamo kakav tretman prolaze", izjavio je advokat Miloš Šaljić.

Služenje kazne u Srbiji značilo bi češće posjete, bolju saradnju sa advokatima, mogućnost da rade i imaju slobodne vikende i godišnje odmore, ali, prije svega, mogućnost ranijeg puštanja na slobodu po uslovima propisanim u Srbiji.

Ako bi se pitalo samo Gutereša, koji je razuman čovjek, Petronijević misli da je to ostvarivo. Postojao je trenutak koji je propušten, u vrijeme oslobađanja hrvatskih generala, ali, u svakom slučaju, postoji način da se Haški tribunal i UN dovedu pred svršen čin.

"Moralo bi da se stvore uslovi, opremi neko krilo zatvora i stave pod ingerencije Haga. U tom slučaju ne bi imali opravdanje da odbiju", dodao je Petronijević.

Služenjem kazne u Srbiji, haški osuđenici imali bi još jednu veliku prednost – adekvatnu medicinsku njegu. A možda je baš to razlog zbog kojeg im to nikada neće biti dozvoljeno.