latinica  ћирилица
21/08/2017 |  10:04 ⇒ 13:54 | Autor: RTRS

Dok Evropa lovi džihadiste, BiH ih pušta na slobodu

Za vlasti u Sarajevu dokazi njemačkih tajni službi o kontaktima braće Hodžić sa Islamskom državom i planiranju napada nisu bili dovoljni za određivanje pritvora.
Protjerani iz Njemačke zbog terorizma (foto: www.zurnal.info) -
Protjerani iz Njemačke zbog terorizma (foto: www.zurnal.info)

Španska policija i dalje traga za 22-godišnjim teroristom Јunesom Abujakubom koji je učestvovao u napadu u Barseloni.

U potragu se uključila i njegova majka, pozvavši ga da se preda riječima da je bolje da bude zatvorenik nego mrtav. Naglasila je kako se ogriješio u vjeri te da je islam vjera mira, tolerancije i ljubavi koja ne dozvoljava ubijanje.

Španska policija je pokrenula veliku antiterorističku operaciju, ne samo u Kataloniji već širom zemlje, tražeći od kolega u evropskim zemljama da im pomognu i da sa njima rade na tome da se teroristi neutralizuju, jer evropskim ulicama i trgovima više ne smiju teći potoci krvi.

I dok Evropa hapsi i zatvara teroriste i njihove pristalice koji bi mogli izvršiti terorističke napade te kreće u žestok obračun s njima, vlasti BiH ih "nagrađuju" i puštaju na slobodu. U BiH su deportirani blizanci Hodžić, osumnjičeni za planiranje terorističkih napada u Njemačkoj, a nakon sat vremena ispitivanja na aerodromu Sarajevo pušteni su na slobodu. Blizanci Amir i Emir Hodžić (26) godinama su živjeli u Njemačkoj, a pratila ih je njemačka obavještajna služba BND zbog povezanost s pripadnicima radikalnih islamističkih grupa.

Nakon što su braća kontaktirala s pripadnicima terorističkog ID-a koji se nalaze u Siriji i u Iraku, a koji su od njih tražili da izvedu teroristički napad na njemačkom tlu, Njemačka je odlučila preduzeti radikalne mjere prema onima koji ugrožavaju nacionalnu bezbjednost.

Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Meklenburg-Vorpomern Lorenc Kafir izrazio je zadovoljstvo odlukom suda koja će dovesti do protjerivanja braće islamista iz BiH, koji su uhapšeni zajedno s još jednom osobom krajem jula u protivterorističkoj akciji zbog sumnje da su pripremali terorističke napade i povezanosti sa ekstremnim islamističkim organizacijama.

Zanimljivo je da su Amir i Emir o tome obavijestili trećeg brata Semira, koji živi u Sarajevu, nakon čega su u istragu uključeni i pripadnici SIPA. Međutim, osim pretresa kuće i protjerivanja Egipćanke, nevjenčane supruge njihovog brata Semira, druge mjere nisu preduzete.

Nevjerovatan je stav ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića koji je, uprkos tome što je potvrdio kako su bezbjednosne agencije u BiH u proteklim mjesecima blisko sarađivale s kolegama iz Njemačke pri čemu je identifikovana cijela mreža osoba povezanih s braćom Hodžić, rekao kako će Hodžići biti pušteni na slobodu, ali će im policija posvetiti "maksimalni tretman". Skandalozno je da ministar bezbjednosti Mektić svoje postupke opravdava činjenicom da je "Njemačka dvojicu braće okarakterizovala kao osobe koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom, ali da im nisu sudili jer nije bilo konkretnog krivičnog djela pa su ih onda protjerali".

I dalje vrbuju po BiH

Nakon svih dokaza koje je njemačka policija dostavila bh. vlastima o kontaktiranju braće Hodžić s teroristima ID-a, zar bi trebalo čekati da izvedu teroristički napad i pobiju nedužne ljude kako bi završili u zatvoru? Takav stav Sarajeva ne čudi stručnjake za bezbjednost s obzirom na to da oni nesmetano dopuštaju džihadistima iz BiH, koji su na ratištu u Iraku i Siriji, da preko društvenih mreža radikalizuju i mobilizuju državljane BiH.

Primjeri za to su Fejsbuk profili Alije Bakije, koji se slikao u Siriji s Јasminom Keserovićem, najtraženijim džihadistom iz BiH koji je videosnimkom javno pozivao na ubijanje- "Ustanite, muslimani, i ubijajte hrišćane!", kao i Abdulaha Zukića, pravim imenom Edina Zukića koji iz Idliba, koji je pod kontrolom ID-a, svakodnevno objavljuje pozive na ubistva. Ta dvojica nisu izolovani slučaj, dovoljno je ući u neku grupu koju su oni osnovali i može se vidjeti način razmišljanja mnoštva Bošnjaka koji su već u jednu ruku radikalizovani.

Pitanje je do kada će vlast BiH tolerisati svakodnevni porast islamskog radikalizma i kada će bošnjački zvaničnici shvatiti da upozorenja na radikalizam i terorizam nisu atak na njih. Nadajmo se prije nego što se dogodi tragedija poput one u Parizu, Briselu, Berlinu, a na kraju i Barseloni.

Izvor: dnevnik.ba