latinica  ћирилица
24/08/2017 |  11:34 | Autor: RTRS

Vučić primio djecu iz Kostajnice, Rijeke i Zadarskog zaleđa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas djecu iz Kostajnice, Rijeke i Zadarskog zaleđa, polaznike ljetnje škole "Sveti Sava" iz Beograda, koja su se tokom višednevnog boravka u Srbiji upoznala sa srpskom istorijom, kulturom i tradicijom.
Aleksandar Vučić sa djecom iz Kostajnice, Rijeke i Zadarskog zaleđa - Foto: SRNA
Aleksandar Vučić sa djecom iz Kostajnice, Rijeke i Zadarskog zaleđaFoto: SRNA

"Došli smo da nešto više naučimo o srpskoj književnosti, jeziku i kulturi. To smo naučili obilazeći spomenike, muzeje Nikole Tesle, Ive Andrića, Beli dvor i Stari dvor, Kalemegdan i crkve uključujući i Hram Svetog Save, a obišli smo i panoramskim autobusom Beograd", rekla je petnaestogodišnja Ana Vuleta iz Rijeke.

Ona je stojeći za govornicom sa koje se, u svečanoj sali, obraća predsjednik Republike sa zvaničnicima koji mu dolaze u posjete, istakla da su ovakva druženja veoma važna za djecu i da više nauče o Srbiji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sjedio je među djecom i postavljao im pitanja, a zanimalo ga je šta im se najviše svidjelo u Beogradu i iz kojih su mjesta došli, te objasnio da je obišao skoro sva srpska mjesta u Zadarskom zaleđu.

Sedmoipogodišnji Tino istakao je da su mu se u Beogradu najviše svidjeli bazen i polarni medvjed u Zoološkom vrtu, a odgovarajući na pitanje predsjednika Srbije rekao da je naučio ćirilicu, za šta mu je obećan poseban poklon-knjiga i kolači.

Tino je nasmijao sve prisutne kada je na Vučićevo pitanje za koga navija, odgovorio: "Za `Rijeku!`".

"Tino, moraš da nađeš neki veći bolji klub da navijaš-da budu `Zvezda` ili `Partizan`, malo veći klub od `Rijeke`, `Dinama`, `Hajduka`-znači ili `Zvezdu` ili `Partizan`", rekao je Vučić.

On je rekao Tinu kako računa na njega da će ubuduće da voli Beograd koliko i Rijeku.

"Tino da ti kažem nešto, na prostoru bivše Јugoslavije, a i šire od toga, Beograd je lepši od svih ostalih gradova i to uverljivo. Veći je od Zagreba dva i po puta, skoro tri Zagreba stanu u jedan Beograd, pet Sarajeva stanu u jedan Beograd. Računam da je Beograd tvoj grad isto koliko i Rijeka i taman da voliš najviše Beograd i Rijeku", rekao je Vučić.

Djeca su u Beogradu boravila šest dana i trebalo je danas da se vrate, ali im je omogućeno da ostanu do sutra, te da večeras prisustvuju fudbalskoj utakmici "Crvene Zvezde" i "Krasnodara" na stadionu "Rajko Mitić", koja se igra za plasman u Ligu Evrope.

Izvor: Srna