latinica  ћирилица
24/08/2017 |  13:53 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Đokić: U Srpskoj industrijska proizvodnja veća za četiri odsto

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za prvih šest mjeseci ove godine veća za 4,1 odsto nego u istom periodu lani, izjavio je danas ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je istakao da je u prerađivačkoj industriji /metalna industrija, drvna industrija i industrija tekstila, kože i obuće/ u periodu januar-jun ove godine ostvaren rast fizičkog obima proizvodnje od 6,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine. On je rekao da je vidljiv rast u oblasti bazne industrije od 25,3 odsto, gdje se posebno ističe kompanija "Alumina" iz Zvornika i još nekoliko kompanija u Srpskoj.

Dodao da je u ovom periodu u industriji došlo do povećanja ukupnog broja zaposlenih za 2.224 radnika, odnosno oko četiri odsto. Prema njegovim riječima, pokrivenost uvoza izvozom za šest mjeseci u Srpskoj iznosi oko 74 odsto, što je za oko dva odsto više nego u istom periodu lani, dok je izvoz u prerađivačkoj industriji rastao za 14,3 odsto.

Đokić ne smatra da je na pozitivne pokazatelje uticala niska cijena rada, ali očekuje da se ovi pokazatelji odraze na povećanje plata. On je naglasio da je realno očekivati da će privredni subjekti biti opredjeljenji za to, kao i da će Vlada Srpske stimulisati i podržati politiku povećanja plata, s obzirom da je već najavila povećanje penzija.

Đokić je konstatovao da je Republika Srpska stvorila povoljan ambijent za investiranje i saradnju sa inostranim kompanijama, te poručio da Vlada zajedno sa Privrednom komorom pokušava dovesti još više ulagača. Govoreći o poreskim prihodima, Đokić je rekao da je do sada evidentirano oko 60 miliona KM više prihoda nego što je planirano budžetom.

Izvor: SRNA