latinica  ћирилица
24/08/2017 |  15:29 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

U Srpskoj industrijska proizvodnja veća za četiri odsto (VIDEO)

Bolji rezultat na svim poljima industrijske proizvodnje u Srpskoj, pokazatelji su iz Informacija o stanju u oblasti prerađivačke industrije u prvoj polovini godine, koju je usvojila Vlada.
Uvoz - izvoz - Foto: RTRS
Uvoz - izvozFoto: RTRS

Rast od 4, 1 odsto zabilježen je u industrijskoj proizvodnji. U prerađivačkoj za 6,2 odsto. U tome prednjači zvornička Alumina. Rezultat toga je i rast BDP-a.

- Već sada imamo rast BDP-a od 2, 2 odsto u odnosu na prošlu godinu, a ukoliko trendovi ostanu do kraja 2017.godine, mi procjenjujemo da ćemo imati rast ne manji nego što je bio u 2016.godini, znači čak i više od tri odsto, istakao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Pozitivna kretanja u industriji, navodi Đokić, dovela su do rasta izvoza za 14,3 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je 74,35 odsto.

Istovremeno posao u prerađivačkoj industriji pronašla su 2.224 nova radnika. Đokić ne smatra da su do rasta doveli jeftina radna snaga i loan poslovi. Unaprijed definisana cijena rada, kaže, jeste jedan od preduslova u oblasti tekstilne i industije prerade kože, ali to nije slučaj u ostalim granama. A energetski sektor bori se sa nikad gorom hidrološkom situacijom. Rješenje je u uvozu struje.

- U toku je taj proces nabavke, prema potrebama se vrši nabavka energije i isporučuje krajnjim kupcima. Ovo je jedna krajnje nepovoljna godina, poručio je Đokić.

Јedan od razloga zbog kojeg se struja mora kupovati je i kapitalni remont Termoelektrane Ugljevik, koji može da potraje i do 90 dana.

Trenutno se radi na ugradnji elektrofiltera, investiciji vrijednoj 10 miliona maraka, koja treba da obezbijedi kvalitetniju proizvodnju i smanji zagađenje vazduha.