latinica  ћирилица
06/09/2017 |  12:12 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Dikić: Nisam kriv, optužnica je izmišljena

U nastavku suđenja pred podgoričkim Višim sudom za pokušaj terorizma u Crnoj Gori tokom izbornog dana 16. oktobra prošle godine, Bratislav Dikić je rekao da nije kriv i da je optužnica protiv njega neosnovana i izmišljena.
Bratislav Dikić (Foto:  E-Stock/P. Jovanović) -
Bratislav Dikić (Foto: E-Stock/P. Jovanović)

- Nikada nisam bio pripadnik kriminalne organizacije, niti ću ikada biti. Nisam nikada učestvovao u nasilju - naveo je Dikić tokom glavnog pretresa koji vodi predsjednik sudskog vijeća Suzana Mugoša.

On je ponovio da je u Crnu Goru došao nakon što se razbolio da bi pokušao da se izliječi alternativnim medikamentima.

Dikić je naveo da od svih optuženih poznaje samo prijateljicu Kristinu Hristić, koja je sa njim došla u Crnu Goru.

On je rekao da optuženog Sinđelića nije poznavao od ranije i da ga je preko Fejsbuka kontaktirao sa željom da se upoznaju.

Dikić je naveo da su se upoznali u Nišu u oktobru i da je Sinđelić pominjao protest u Crnoj Gori, na šta mu je rekao da ne može doći jer je bolestan.

On kaže da su se drugi put sreli nakon četiri-pet dana i da je tada Sinđelić opet zatražio od njega da dođe na protest protiv NATO, ali da nije precizirao kada će skup biti održan i da li će ga biti.

Dikić je dodao je da mu je Sinđelić tada dao 500 dolara, da mu je rekao da je to za lijekove i da ga je zamolio da uzme jer sada dobro zarađuje.

On smatra da Sinđelić nije sposoban da organizuje ono što se navodi u optužnici i da ga je doveo u zabludu jer ga je molio da dođe na skup, iako je znao da dolazi u Crnu Goru. Dikić navodi da vjeruje da je Sinđelić instruisan da se tako ponaša.

Dikić kaže da je glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću nudio punu saradnju i čak operativnu pomoć.

- Јa sam se fotografisao ispred Skupštine, nisam znao o čemu je riječ... Nisam toliko lud da se slikam tamo ispred Skupštine, a da je sutra napadnem - tvrdi Dikić.

Dikić je rekao i da nije ni znao šta je Demokratski front i da je za DF saznao od tužioca Saše Čađenovića.

Milan Petrović, branilac Bratislava Dikića, upozorio je da se njegov branjenik osjeća izuzetno loše i da mu je zdravstveno stanje ugroženo, ali da zbog toga neće tražiti odgađanje ročišta.

On je zamolio da se naloži da se odbrani dostavi sva dokumentacija sa magnetne rezonance na kojoj je Dikić bio 31. avgusta u Kliničkom centru Crne Gore, kako bi je mogli poslati ljekarima u Srbiji koji su ga operisali i dali svoje mišljenje, jer postoji velika opasnost da je došlo do recidiva karcinoma.

Odbrana je navela da je njihov utisak da se želi prikriti medicinska dokumentacija i stvarno stanje njihovog branjenika, jer, ako se radi o recidivu bolesti, neophodno je brzo i pravovremeno reagovanje.

Dikić je rekao da ne želi da njegovo zdravstveno stanje utiče na tok postupka i da će učestvovati koliko bude mogao kako bi se raščistila, kako je rekao, neosnovana optužnica.

Mugoša je navela da je, kao predsjednik vijeća, samo dobila obavještenje da je Dikić odveden u Klinički centar i vraćen, a da nije dobila nikakvu medicinsku dokumentaciju.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Јovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina - lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, te službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Izvor: SRNA