latinica  ћирилица
08/09/2017 |  13:10 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

Obilježavanje odbrane zapadnih granica Srpske 18. septembra

Obilježavanje 22 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije biće održano 18. septembra u Novom Gradu, zaključeno je danas na sastanku predstavnika Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja sa predstavnicima lokalne vlasti.
Novi Grad: Pododbor Vlade RS - Foto: SRNA
Novi Grad: Pododbor Vlade RSFoto: SRNA

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je da Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Centar za istraživanje ratnih zločina čine sve da bi bili procesuirani odgovorni za stradanje vojske i civila, kao i za materijalnu štetu pričinjenu tokom napada hrvatske vojske na zapadne granice Srpske u septembru 1995. godine.

On je istakao da je apsurdno da Srbe proglašavaju agresorima na njihovim vjekovnim ognjištima, a da je abolirana regularna hrvatska vojska koja je prešla rijeku Unu i napala Vojsku Republike Srpske i Republiku Srpsku.

Dunjić je rekao da je sve spremno za obilježavanje 22 godine od hrvatske agresije.

Prema njegovim riječima, u 10.00 časova u naselju Tunjica kod Novog Grada biće služen kratak pomen i položeni vijenci kod spomen-obilježja civilnim žrtvama rata, a nakon toga u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu biće služen parastos u 11.00 časova.

Od 11.30 časova delegacije će položiti vijence kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata u Novom Gradu, a od 11.45 minuta predviđen je prigodan umjetnički program i obraćanje zvaničnika, naveo je Dunjić.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da su na današnjem sastanku dogovorene sve aktivnosti, kako bi 18. septembra ova opština spremno dočekala obilježavanje ovog datuma.

- Opština Novi Grad svake godine obilježava datum odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH, a ove godine u našoj opštini biće održana centralna manifestacija. Mi ćemo uraditi sve neophodno da bi ona protekla dostojanstveno - naveo je Lukač.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić smatra da je 18. septembar bio presudan za odbranu zapadnih granica Srpske.

- Prva novogradska i prnjavorska brigada, zajedno sa pripadnicima policije, odbila je napad hrvatske vojske zajedno sa 11. dubičkom koja je dejstvovala u Dubici, a kasnije nam je u pomoć stigla i 43. brigada - istakao je Gačić.

Na području zapadnokrajiških opština Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji su ubijena 104 lica, od kojih 54 civila, 44 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske i šest pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete, a prema podacima opštinskih komisija o procjeni materijalne štete u Novom Gradu, ona iznosi 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona KM.

Napad hrvatske vojske na opštinu Novi Grad počeo je 18. septembra 1995. godine u 9.25 časova i tokom dva dana ofanzive stradalo je 57 lica - 37 civila, 18 vojnika i dva pripadnika MUP-a, a ranjeno je 17 civila, tri vojnika i jedan pripadnik MUP-a.

Pripadnici Vojske Republike Srpske uspjeli su 19. septembra 1995. godine da potisnu hrvatsku vojsku preko Une.

Na mjestu gdje je poginulo najviše civila i vojnika, u naselju Tunjica, gdje su pripadnici hrvatskih snaga prešli na teritoriju opštine Novi Grad, podignuto je spomen-obilježje koje je osveštano 2010. godine.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se događajem značajnim za odbranu Republike Srpske i odlukom Vlade Srpske svrstan je među najznačajnije datume novije istorije.

Izvor: SRNA