latinica  ћирилица
08/09/2017 |  18:16 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Opozicija uputila interpelaciju NSRS (VIDEO)

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini uputili su Vladi Srpske interpelaciju o razmatranju politike upravljanja javnim preduzećima. Smatraju da ciljevi, zacrtani u ekspozeu premijerke Željke Cvijanović nisu ispunjeni.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

Tvrde, da su četiri javna preduzeća, po svim standardima, zrela za stečaj. Opozicija treba da se podsjeti kako su ta preduzeća funkcionisala dok su oni bili na vlasti, odgovaraju iz Vlade.

Robne rezerve su već u stečaju, a još tri preduzeća bi trebalo da dožive istu sudbinu, tvrde poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Željeznice, Pošte i Olimpijski centar "Јahorina", gledajući obaveze i gubitke su u dubiozi. Žele da o ovome raspravlja Parlament Srpske, pa su Vladi uputili interpelaciju.

Poslanik SDS-a Nade Planinčević smatra da Vlada ne pokazuje dobru volju da se na institucinonalan način prekine sa, kako kaže, lošom politikom upravljanja javnih preduzeća. Kaže da se u javnim preduzećima ne isplaćuju plate i doprinosi.

Narodni poslanik Marko Vidaković (SNSD) kaže da je riječ o politikanstvu opozicije i skretanju pažnje sa štetnih odluka koje se donose na bh. nivou vlasti u kojem učestvuju te stranke.

Prema riječima Dragana Čavića (NDP), Olimpijski centar "Јahorina" je  periodu od 2013. do 2016. godine zabilježio je minus veći od 17 miliona KM. On navodi da su kratkoročne obaveze veće četiri puta od prihoda.

Ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković kaže da su izvori opozicije za ovakve tvrdnje iz "sjedaljki" i da su bombastični, te da ih ne namjerava komentarisati.

Opozicija navodi i da ЈP Šume Republike Srpske ima 2,5 hiljade radnika viška.

Direktor Šuma Srpske Risto Marić kaže da treba pogledati period kada su te stranke bile na vlasti.

Opozicione partije u julu i avgustu predale su dvije interpelacije o ekonomskoj politici i stanju u zdravstvenom i penzionom sistemu, a rok da se Vlada izjasni je 60 dana.