latinica  ћирилица
10/09/2017 |  18:36 ⇒ 11/09/2017 | 08:31 | Autor: RTRS

Odbjegli poslanici i gradonačelnici iz SDA formirali novu stranku- Nezavisni blok! (VIDEO)

U Sarajevu je formirana nova politička stranka- Nezavisni blok. Osnivači su odmetnuti poslanici i gradonačelnici iz SDA. Za predsjednika ove stranke izabran je Senad Šepić.
Nezavisni blok - Foto: RTRS
Nezavisni blokFoto: RTRS

Uglavnom od bivših poslanika, načelnika i gradonačelnika SDA formirana je nova politička stranka u Federaciji BiH. Okoscnica nezavisnog bloka su odmetnuti poslanici SDA Sadik Ahmetović i Salko Sokolović, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Tvrde da će biti alternativa postojećim strankama, vješto izbjegavajući odgovor na pitanje o saradnji sa drugim političkim partijama. 

- Sad u ovome momentu mi smo okrenuti ka tome da promjenimo stanje i da napravimo situaciju u kojoj ta stara politika, koju vi sada spominjete neće više biti u fokusu i neće biti potrebno da razgovaramo o tome da li će oni imati kapacitet da učestvuju u bilo kojoj vrsti vlasti - izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić.

I federalna ljevica zbija redove. Lideri SDP-a i DF-a potpisali su Okvirni plan zajedničkog djelovanja i saradnje. Dokumentom se predviđaju stalni razgovori o modelu zajedničkog nastupa na Opštim izborima 2018. godine. Već sada kažu da sa pojedinim političkim partijama neće sarađivati. 

- Sa SDA, HDZ, SNSD i etničkim tim strankama nema zajedničkog nastupa kako u FBiH tako i u Republici Srpskoj - kaže predsjednik DF-a Željko Komšić.

- Projekat bi bio neozbiljan da smo prvo sjeli Željko i ja i rekli ti ćeš biti ovo, a ja ovo. Mi smo upravo suprotno o tome otvorili priču, o čemu će se pričati - istakao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Nikšić i Komšić najavljuju da su otvoreni za saradnju sa ostalim strankama koji njeguju slične vrijednosti. Ipak, ostatak federalne ljevice ne želi da sarađuje sa njima. Na prvom kongresu Građanskog saveza mjesta SDP-a i DF-a ostala su prazna. Predsjednik političkog savjeta GS-a Emir Suljagić napisao je na svom Tviter profilu da je SDA organizator ujedinjenja SDP-a i DF-a.

- Oni nisu vlasnici ljevice, oni nisu vlasnici građanskih vrijednosti - smatra predsjednik Političkog savjeta GS-a Emir Suljagić.

- Ne znam kako da komentarišem to - odgovorio je Komšić.

Na osnovu izjava lidera teško da će se u Federaciji dogoditi ujedinjenje ljevice. Nezavisni blok, opet kao stranka centra traži podršku birača koji su se razočarali u dosadašnju vlast, prije svih u SDA. I najavljuju da im pridružiti mnogi nezadovoljni članovi stranaka u vlasti.