latinica  ћирилица
11/09/2017 |  11:12 ⇒ 11:16 | Autor: RTRS

Krivična istraga protiv ukrajinskog ministra odbrane Poltoraka

Ruska Istražna komisija pokrenula je krivične istrage protiv ukrajinskog ministra odbrane Stepana Poltoraka, četvorice njegovih zamjenika, načelnika Generalštaba Viktora Muženka i 15 visokih oficira zbog umiješanosti u zločine protiv građana Donbasa, javio je TASS.
Stepan Poltorak - Foto: Wikipedia
Stepan PoltorakFoto: Wikipedia

"Dok je sakupljala dokaze za zločine protiv mira i bezbjednosti ljudi na ukrajinskom jugoistoku, Istražna komisija je dokumentovala desetine činjenica o zločinima protiv građana Donbasa koji govore ruski jezik", rekla je portparol Komisije Svetlana Petrenko.

Ruski istražioci sumnjaju da su pojedinci "koristili zabranjena sredstva i metode ratovanja" i da su počinili "genocid", rekla je Petrenkova.

"U bliskoj budućnosti, biće izdato naređenje o optuženima u okviru krivičnog slučaja i oni će biti stavljeni na listu traženih osoba", dodala je ona.

Prema rezultatima istrage, ovi pojedinci su tokom 2016. i 2017. godine komandovali vojnim operacijama i izdavali zločinačka naređenja oficirima ukrajinskih bezbjednosnih agencija u vezi sa ciljanim artiljerijskim napadima na civilnu infrastrukturu u samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

"Po svemu sudeći, potezi ovih osoba bili su motivisani mržnjom prema populaciji iz Donbasa koja govori ruski i željeli su njihovu smrt", naglasila je Petrenkova.

Ruski istražioci navode da je oko 110 civila poginulo u artiljerijskim napadima, a ranjeno je još 430 osoba nevezano sa oružanim sukobom. Među njima ima djece, žena i starijih osoba.

Uništeno je skoro 1.300 objekata infrastrukture, uključujući kuće, škole i bolnice.

Izvor: SRNA