latinica  ћирилица
11/09/2017 |  14:24 ⇒ 17:46 | Autor: RTRS

Proces traženja nestalih Srba mora biti ubrzan (VIDEO)

Proces traženja nestalih mora biti ubrzan, a Međunarodna komisija za traženje nestalih ne smije završiti svoj mandat u BiH , dok ne bude završena identifikacija 600 posmrtnih ostataka iz tri spomen kosturnice. Predsjedništvo Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Republike Srpske zatražilo je i da u procesu traženja nestalih ponovo učestvuju entitetska tužilaštva, jer su nezadovoljni radom Instituta za traženje nestalih BiH.
Nedeljko Mitrović - Foto: SRNA
Nedeljko MitrovićFoto: SRNA

Problemi u procesu traženja nestalih počeli su formiranjem Instituta za traženje nestalih, koji je sve lošiji. Nelegalni privremeni upravni odbor, imenuje kolegijum direktora, ukazuju porodice zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Republike Srpske.

"Ono što je najveći problem je što se politika umiješala u imenovanje pojedinih članova Instituta, pa sada imamo situaciju da se politički namiruju neke ososbe koje su ostale nenamirene i zamislite kako će se osjećati porodice koje traže svoje najmilije i još nemaju grobno mjesto", laže Radojka Filipović, predsjednica Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Republike Srpske.

Tužilaštvo BiH ne radi svoj posao kada je riječ o srpskim žrtvama rata, tako da nema ni istraga ratnih zločina nad Srbima. Traži se još 1672 lica. Čak i kada se neko tijelo pronađe čeka se mjesecima na ekshumaciju. U ladicama Tužilaštva BiH je čak 180 ovakvih zahtjeva, kažu u republičkoj organizaciji.

Nedeljko Mitrović, predsjedavajući Predsjedništva Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica Republike Srpske kaže da Republička organizacija traga za još 1.672 nestala lica, a da je Institut za traženje nestalih lica BiH identifikovao do sada 5.591 lice, od toga samo 315 Srba.

- To je strašan disparitet, odnosno namjerno projektovani sistem i ekshumacija i identifikacija. Nažalost, već tri godine pokušavamo da utičemo na to da se izvrši reforma Instituta - rekao je on i podsjetio da je sve mnogo bolje funkcionisalo na entitetskom nivou, prije osnivanja Instituta BiH.

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih lica prije četiri godine inicirala je prioritetno zapošljavanje djece poginulih boraca. Samo ove godine obezbijeđen je posao za 480 lica, a posao čeka još njih 1034.