latinica  ћирилица
11/09/2017 |  17:54 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

U Trnovu osnivaju komunalno preduzeće-predizborni trik vladajuće većine? (VIDEO)

U Trnovu, 13 dana pred izbore, osnivaju Komunalno preduzeće. Za sutra su zakazali skupštinu, kako bi usvojili odluke o osnivanju, imenovali rukovodstvo i odredili cijene vode, kanalizacije i odvoza smeća. Iz opozicionog SNSD-a upozoravaju da je to samo predizborni trik vladajuće većine, i da opština ne može samostalno da finansira rad komunalnog preduzeća.
Trnovo - Foto: RTRS
TrnovoFoto: RTRS

U opštinskoj kasi malog i nerazvijenog Trnova nema novca za rad komunalnog preduzeća, poručuju iz SNSD-a. Vladajuću većinu u lokalnom parlamentu predvođenu SDS-om i DF-om, optužuju da manipuliše stanovnicima ove opštine, obećavajući im nova radna mjesta. U SNSD-u kažu da nisu protiv osnivanja preduzeća u Trnovu, ali ne žele gubitaše. Komunalne usluge u Trnovu sada obavljaju preduzeća iz Istočnog Novog Sarajeva. Mjesečno zarađuju minimalno.

Veljko Vlaški, predsjednik Kluba odbornika SNSD u Trnovu, ističe da Јavno komunalno preduzeće "Rad" mjesečno naplati Trnovu 1.600 maraka za uslugu odvoza smeća, pa stoga, kako kaže, nije realno da se osniva komunalno preduzeće.

Iz Istočnog Novog Sarajeva poručuju da će reagovati kako bi zaštitili imovinu komunalnih preduzeća Vodovod i kanalizacija, te "Rada" iz ove opštine. Spremni su za pravnu bitku i ističu da će i dalje da koriste deponiju na Krupačkim stijenama. S obzirom na dosadašnje prihode iz Trnova,, noovosnovano komunalno preduzeće, kažu, bilo bi na rubu opstanka.

"Naše komunalno preduzeće koje se bavi isporukom vode ne području Trnova fakturiše godišnje 120.000 maraka. Naplativost je oko 60 odsto. Za samo osam radnika koje zapošljava iz Trnova, troškovi njihovih bruto zarada su 93.000 maraka", ističe Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Ćosić je poručio da će stanovnici Trnova i dalje imati uredno snabdijevanje vodom i odvoz smeća, jer smatra da građani ne treba da snose posljedice politički motivisanih odluka Skupštine opštine Trnovo.

Akutelni v.d načelnika Trnova Nenad Mišović nije želio pred kamere. U telefonskom razgovoru rekao nam je da će on i skupštinska većina sve o ovoj temi da kažu na sutrašnjoj sjednici lokalnog parlamenta.