latinica  ћирилица
11/09/2017 |  19:04 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Rektor Grujić, pod pritiscima i ucjenama, zarad "mira" podnio ostavku (VIDEO)

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić podnio je neopozivu ostavku, nakon što je to od njega zatražila grupa dekana, tvrdeći da je stanje na Univerzitetu katastrofalno. Grujić, uz podršku Upravnog odbora, negira navode o stanju na Univerzitetu, tvrdeći da trpi ogromne pritiske i prijetnje, i da iza svega stoje lične ambicije pojedinaca. Tvrdi i da je ostavku podnio zarad “mira”, i očuvanja stabilnosti ove visokoškolske ustanove.
Radoslav Grujić - Foto: RTRS
Radoslav GrujićFoto: RTRS

Akademska i intelektualna “elita” na istoku Srpske, u borbi za fotelje! Ili za dobrobit Univerziteta!?

Nakon što je grupa od 10 dekana, potpomognuta parlamentarnim studentskim “funkcionerom”, u petak - ne obrazlažući razloge i ultimativno ostavljajući tek pola sata za odluku, od rektora zatražila ostavku, on im je nakon dva dana “ispunio želju” uz, tvrdi, prijetnje i pritiske ali ne političke već lične, ambicioznih pojedinaca.

"Ti pojedinci nemaju granica u svojim metodama prtisaka i prijetnji. Јa ću biti iskren – prošle godine u septembru zbog prijetnji sam auto parkirao u jednom hotelu, a spavao sam u drugom. To vam dovoljno govori. Јa se samo nadam da su ti dekani zavedeni", rekao  je Grujić.

I prošle godine, nekako u isto vrijeme, od rektora Grujića neuspješno je tražena ostavka. Tada, između ostalog, zbog sve praznijih studentskih klupa – bar tako je glasilo zvanično obrazloženje.

Klupe će i ove godine, nakon trećeg upisnog roka biti popunjene istim kapacitetom, očekivanja su Grujića i njegovih saradnika. Da li je “inicijator” obje ostavke isti i ko stoji iza, kako vjeruje “zavedenih” dekana, Grujić ne otkriva. Motiv međutim, nagovještava.

"Nečije ambicije, to nisu ovi dekani, to stoji neko iza, neka oni kažu ko, ko bi dalje da investira, dalje da gradi, samo ne znam kojim parama. Mišljenje svih nas je da se Univerzitet ne smije više nikada zadužiti. Međutim ambicije za investicijama ne prestaju. Ali, neko želi da ima ne rektora, već samo njegov faksimil i pečate umjesto potpisa", kaže Grujić.

Rektorovi oponenti i “tražioci ostavke” i danas na naše pozive nisu odgovarali. Nezvanično, oni će tek sutra da se “oglase” u javnosti. Prorektor za ljudske i materijalne resurse Perica Gojković, koji će do prve sjednice Senata rukovoditi podijeljenim Univerzitetom, poziva na smirivanje situacije.

"Ovom prilikom pozvivam svih 17 dekana da se uključe u ovaj proces kako bi se situacija smirila, i poručujem roditeljima i studentima da će Univerzitet nastaviti da radi kao i do sada", poručio je Gojković.

U resornom ministarstvu računaju i na “hlade” glave u Senatu Univerziteta i naglašavaju da akademska autonomija mora biti kod izbora rektora, pa tako i kod njegove smjene.

"To prepuštamo Univerzitetu da riješi, a ako ima određenih problema, oni će to rješavati autonomno.", kažu u Ministarstvu.

Sjednica Senata trebalo bi da bude održana u narednih 15 do 20 dana. Na njoj bi trebalo da bude izabran vršilac dužnosti rektora, a on opet da u roku, ne dužem od šest mjeseci, raspiše konkurs za izbor novog rektora Univerziteta.