latinica  ћирилица
12/09/2017 |  12:54 ⇒ 13:23 | Autor: RTRS

Obilježeno 20 godina uspješnog rad Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH danas je u Banjaluci na svečanosti povodom obilježavanja 20 godina postojanja i rada predstavila monografiju o realizaciji projekta razvoja sistema za upravljanje vazdušnim saobraćajem u BiH.
Direkcija za civilno vazduhoplovstvo - Foto: RTRS
Direkcija za civilno vazduhoplovstvoFoto: RTRS

Direktor Direkcije Đorđe Ratkovica rekao je da se u monografiji nalaze sve činjenice, podaci i informacije o ovom projektu u koji su bili uključeni domaći, ali i međunarodni subjekti.

Ratkovica je izrazio zadovoljstvo što su povodom obilježavanja ove značajne godišnjice u Banjaluci najviši zvaničnici i funkcioneri u civilnim vazduhoplovnim institucijama.

"Sa nama su danas i prvi zaposleni Direkcije, koji su 1997. godine krenuli u ove teške procese uspostavljanja vazduhoplovnih vlasti", rekao je Ratkovica novinarima.

Generalni direktor Evropske agencije za bezbjednost vazdušne plovidbe "Eurokontrol" Frank Brener rekao je da je BiH jedna od 41 članice iz Evrope, te da se civilno vazduhoplovstvo u BiH počelo približavati međunarodnim standardima.

"Ostvarena je saradnja sa različitim partnerima, a obezbijeđen je i siguran prelet kroz vazdušni prostor ove zemlje", rekao je Brener.

Prema njegovim riječima, nakon 20 godina postojanja Direkcije, BiH je postigla veliki napredak u pogledu tehničke opreme, bezbjednosti vazdušnog saobraćaja i infrastrukture koja se koristi, te je spremna da pristupi osi "jug-istok", koja je veoma bitna za slijetanje aviona na sarajevski aerodrom, koji bilježi sve veći broj odlazaka i dolazaka.

"Današnji događaj iskoristićemo da pozovemo potencijalne klijente da razmisle o tome da lete i u Banjaluku, koja ima potrebnu infrastrukturu za letenje, ali i potencijal za razvoj turizma", rekao je Brener.

Predsjednik Savjeta Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo Benard Aliu rekao je da je BiH bitna članica ove međunarodne organizacije, te da je obilježavanje ove godišnjice značajan događaj za BiH.

"Čestitao bih Direkciji i njenom rukovodstvu na razvoju civilnog vazduhoplovstva, te izrazio opredijeljenost naše organizacije ka daljem razvoju civilnog vazduhoplovstva u BiH, što će koristiti ne samo društvu i njegovom socio-ekonomskom razvoju, nego i integrisanju zemlje u globalne tokove", rekao je Aliu.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH osnovana je 12. septembra 1997. godine kao Odjeljenje za vazduhoplovstvo pri Savjetu ministara BiH sa 15 zaposlenih, a danas je izrasla u modernu vazduhoplovnu upravu u okviru Ministarstva komunikacija i transporta BiH sa 57 zaposlenih.

Izvor: Srna