latinica  ћирилица
21/09/2017 |  17:46 | Autor: RTRS

Krešić: Ako je OBA djelovala nezakonito, menadžment mora odgovarati

Nakon što je hrvatski nedjeljnik "Nacional" objavio kako Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH prisluškuje hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, hrvatske političare u BiH, te u službi politike SDA i Bakira Izetbegovića vodi specijalni rat protiv hrvatskog političkog vođstva u BiH i Hrvatske, zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić rekao je kako traži da se što prije utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi ovog slučaja.
Mijo Krešić - Foto: SRNA
Mijo KrešićFoto: SRNA

Za razliku od ministra Mektića koji je juče najprije potvrdio da OBA prisluškuje zvaničnike Hrvatske, a potom demantovao vlastitu izjavu, njegov zamjenik Krešić izjavio je za HMS kako nikakve službene informacije o tome nije imao, osim onoga što je saznao iz medija.

On je pojasnio kako OBA nije u sastavu Ministarstva bezbjednosti BiH i nema obavezu informisati Ministarstvo o svojim operativnim aktivnostima.

Podsjetio je, međutim, kako je Zakon o OBA-i jasno definisao nadležnosti i obaveze ove agencije kao i postupanja prema stranim državljanima i bilo kojim osobama. Upitan je li u ovom slučaju OBA, kao što tvrdi ministar Mektić postupala po zakonu, Krešić kaže kako to tek treba utvrditi

- Ako je izašla iz tog okvira, onda oni kojima je odgovorna za svoj rad trebaju pozvati menadžment OBA-e na odgovornost, smatra Krešić. On, ističe kako je ovo je još jedna afera u nizu što urušava dignitet institucija BiH i pokazatelj o nivou saradnje sa susjedima.

Upozorava i kako u BiH već duže vremena ne postoji kvalitetan nadzor nad radom obavještajnog i sigurnosnog sustava.

- Sama činjenica da se svi plaše nadzora i kontrole pokazuje da nešto ne funkcioniše. Ova situacija koja se dogodila u Zajedničkoj parlamentarnoj komisiji za nadzor nad radom OBA-e samo je jedan od pokazatelja u tom smjeru, ističe.

Neki elementi u izvještaju "Nacionala" korespondiraju sa događajima i izjavama koje se mogu čuti i pročitati u posljednje vrijeme. "Nacional" tako tvrdi kako OBA vodi specijalni rat protiv Hrvatske i političkog vođstva Hrvata u BiH. Navodi se kako je cilj pronaći zamjenu za aktualno vođstvo Hrvata u BiH, kojima bi se popunile hrvatske kvote nakon izbora 2018. u vlasti. Nedavno je sam Izetbegović izjavio kako traži alternativu HDZ-u, te da će se ta alternativa morati dogoditi. Istovremeno svjedoci smo kampanje protiv izgradnje Pelješkog mosta, te kampanje kojima se različitim dezinformacijama nastoji kompromitovati HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Upitan izaziva li sve ovo opravdanu sumnju da se OBA zloupotrebljava u ostvarenje poltičkih ciljeva jedne stranke protiv jednog konstitutivnog naroda i protiv RH koja podupire legitimne težnje tog naroda, Krešić kaže kako se "već duže vrijeme spekuliše o tome".

- Činjenica jeste da se u ovoj godini trebaju rješavati neka ključna pitanja koja su izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu. OSB i sve policijske agencije se moraju odmaknuti od politike, a političari te agencije ne bi trebali koristiti kao alat. Kada se ovaj princip ne poštuje onda imamo ovakvo stanje. Hrvati u BiH se moraju zaštiti i izboriti za svoju poziciju u svim sektorima, naglašava Krešić u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

U javnosti se već dugo nagađa i kako AID nije ugašen, već i dalje djeluje koristeći resurse OBA-e. Upitan kakva su njegova saznanja o tome zamjenik ministra bezbjednosti BiH kaže:

- Različite su špekulacije o tome. Činjenica je da u ovakvom sistemu gdje se ne poštuju pravila, izlazi iz okvira zakona i ovlasti. Svako malo budemo u prilici proizvodnje određenih afera. AID je službeno integrisan u OBA-u kao i SNS i OBA Repubike Srpske. Danas imamo istoriju iz koje možemo izvući različite zaključke, smatra.

Na upit šta kao zamjenik ministra bezbjednosti planira preduzeti da bi se provjerili navodi "Nacionala" i da ukoliko se oni pokažu tačnim, odgovorni snose posljljedice, Krešić kaže "zakonski jako malo, skoro ništa".

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Drahan Čović je nagovijestio da će zatražiti informaciju od OBA-e. Zanimljivo će biti vidjeti jesu li Predsjedništvo BiH i Izvršni obavještajni odbor informisani o aktivnostima koje je provodila OBA. Kao zamjenik ministra, ali i drugi članovi Savjeta ministara mogu samo tražiti i insistirati na zakonitosti u radu, a to svako malo ističem i zahtijevam. Ovom prilikom insistiram i tražim da se što prije utvrde sve činjenice i okolnosti u vezi ovog slučaja, a poslije toga ću donijeti odluku o narednim aktivnostima, kaže zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić.

Izvor: HMS