latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:02 ⇒ 18:21 | Autor: RTRS

Obilježen Dan odbrane Novog Grada (VIDEO)

U septembru 1995. godine pripadnici tzv. Armije RBiH i Hrvatske vojske okupirali su dio teritorije Novog Grada. Pripadnici Prve novogradske brigade, potpomognuti drugim jedinicama Vojske Republike Srpske, za sedam dana u potpunosti su oslobodili okupirano područje.
Dan odbrane Novog Grada - Foto: RTRS
Dan odbrane Novog GradaFoto: RTRS

Јedinice Prve novogradske brigade 25. septembra 1995. godine sa Novske planine krenule su u oslobađanje okupirane teritorije. Borci ove brigade bili su odlučni u borbi da što prije oslobode svoje domove i dio teritorije Republike Srpske.

- Mislim da se ovdje na granici zapadnih opština Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice i Gradiške branila Republika Srpska. Ovo je jedna od najznačajnijih bitaka u istoriji Vojske Republike Srpske - rekao je Mirko Mačak, nekadašnji komandant 6. bataljona.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad, Marinko Gačić istakao je da je herojskom borbom Vojske Republike Srpske i naroda odbranjena zapadna granica Republike Srpske.

U znak sjećanja na te septembarske dane organizovan je tradicionalni marš pobjede od Trga Mladena Oljače do Novske planine.

- Danas smo ovdje da se sjetimo svih onih koji su živote dali za našu slobodu - rekao je Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad

Ovo je i svojevrsni istorijski čas za novogradske đake.

- Išli smo putem kojim su naši očevi prošli ratovanjem. Јa sam ponosan na ono što su oni postigli - rekao je učenik Aleksandar Vučen.

Predstavnici porodica poginulih boraca, Boračke organizacije i opštine položili su vijence na centralno spomen- obilježje poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.