latinica  ћирилица
04/10/2017 |  07:54 ⇒ 14:14 | Autor: RTRS

Nastavak suđenja Mahmuljinu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, optuženom za zločine počinjene nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.
Suđenje Mahmuljinu - Foto: RTRS
Suđenje MahmuljinuFoto: RTRS

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Na prošlom ročištu 13. septembra svjedočio je načelnik u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Goran Krčmar, koji je rekao da su pripadnici 328. brigade Trećeg korpusa zarobili 50 ljudi, koje su predali brigadi "El mudžahedin", a osim njih zarobljeno je još 14 ljudi koji su odvedeni u mudžahedinski logor u Gostovićima.

Krčmar je, između ostalog, rekao da je 1997. godine grobnica u mjestu Vučica sa 64 tijela ubijenih Srba u mudžahedinskom logoru u Gostovićima bila izmještena, što, kako kaže, nije mogao da učiniti pojedinac, već je sistemski prikrivan zločin.

On je naveo da je federalna Komisija za traženje nestalih 2006. godine, mimo pravila, vršila ekshumaciju tijela, ne obavijestivši srpsku stranu.

Ročište u predmetu Mahumljin zakazano je u 9.00 časova.

Izvor: SRNA