latinica  ћирилица
09/10/2017 |  07:34 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske sa Čovićem - evidentna paraliza na nivou BiH (VIDEO, FOTO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ocijenili su danas da je evidentan potpuni zastoj i paraliza na nivou BiH, gdje u Parlamentarnoj skupštini nema jasne parlamentarne većine.
Čović i Dodik - Foto: RTRS
Čović i DodikFoto: RTRS

Dodik i Čović rekli su novinarima nakon sastanka u Banjaluci da su zbog toga u zastoju i reformski procesi važni za evropski put.

Oni smatraju da je na nivou BiH potrebno usvojiti i zakone o akcizama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je cilj Republike Srpske da BiH dođe do kandidatskog statusa za članstvo u EU.

"Јa sam gospodina Čovića upoznao sa stanjem u Republici Srpskoj. Srpska bolje stoji ekonomski nego prethodnih godina. Stepen zaduženja je manji nego za vrijeme vlasti SDS i PDP", dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je politička situacja stabilna i institucuje Republike Srpske nisu ugrožene.

Predsjedavaću Predsjedništva BiH Dragan Čović istakao je da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji nekoliko tema koje su problematične, a kao primjer naveo je Izborni zakon BiH. Јoš jednom je potvrdio kako ne postoji parlamentarna većina na državnom nivou.

Podvukao je da je jako teška politička situacija u BiH, a posebno u FBiH odnosno u koaliciji koju čine SDA, HDZ BiH i SBB. Kako kaže, za nekoliko dana sastaće se sa predsjednicima Srbije i Hrvatske kako bi se povezali infrastrukturni projekti.

"Presuda Oriću nas pomalo vraća unazad i sasvim sigurno će izazvati negativnu međusobnu retoriku", poručio je Čović, komentarišući današnju oslobađajuću presudu Naseru Oriću.

S hrvatskim članom Predsjedništva BiH razgovarali su u odvojenim susretima predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i premijerka Željka Cvijanović.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je Srpska zainteresovana da BiH ispuni sve svoje obaveze na evropskom putu, ali da nijedna od njih ne leži na Republici Srpskoj, već je to isključivi zadatak vlasti na nivou BiH.

Razgovor Cvijanović-Čović

"Vlasti na nivou BiH su pokazale kako mnogo vole da pričaju o Evropi, reformama i kandidatskom statusu, ali je na praktičnom terenu njihov rezultat nula", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je naglasila da je na današnjem sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem razgovarala o tri pitanja koja su kao ključna delegirana od Evropske unije.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem o radu parlamenata u BiH, međusobnoj saradnji, ispunjavanju obaveza na putu evropskih integracija, kao i o drugim aktuelnim političkim pitanjima.

Razgovor Čubrilović-Čović

Čubrilović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović zaključili su da ne postoji ni jedna prepreka za raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova na izgradnji mosta preko Save kod Gradiške što će biti od posebnog regionalnog značaja.

Predsjednik NSRS rekao je da postoji zadovoljavajuća komunikacija među parlamentima u Bosni i Hercegovini ali da bi saradnja mogla da bude i bolja, s ciljem stvaranja povoljnijeg ambijenta za investiranje, jačanje privrede i brži razvoj.